Pårørende: Jeg får først fred, når de skyldige er dømt

Nordjyske Karina Burgdorff Jensen vil have regeringen til at nedsætte en undersøgelseskommsision, der skal granske nye oplysninger om Scandinavian Star.

På et pressemøde i Norge fremlagde, den tidligere skibsinspektør fra Søfartsstyrelsen, Flemming Thue Jensen søndag en række oplysninger, der understøtter teorien om, at mordbranden på færgen Scandinavian Star i 1990 var påsat af besætningsmedlemmer.

Se dokumentaren fra 2015: Mysteriet om Scandinavian Star

 

Skibsinspektøren gik endda så vidt, at han forklarede, at han specifikt vidste hvem de to gerningsmænd var, men at han ikke ville navngive dem, da det må være en opgave for norsk politi.

Nordjyske Karina Burgdorff Jensen er datter af Torben Persborg, der omkom i branden på Scandinavian Star. Han fulgtes med Erik Mørk Andersen, der i 1991 fejlagtigt blev udpeget som manden bag branden på skibet 

Artiklen fortsætter under billedet 

Nordjyske Torben Porsborg omkom i branden på Scandinavian Star. Han fulgtes ombord på skibet med Erik Mørk Andersen, der - fejlagtigt - blev udpeget som manden bag brandene.
Nordjyske Torben Porsborg omkom i branden på Scandinavian Star. Han fulgtes ombord på skibet med Erik Mørk Andersen, der - fejlagtigt - blev udpeget som manden bag brandene.
Foto: TV2 Nord

Søndag fulgte Karina Burgdorff Jensen pressemødet via TV fra sit hjem i Aarhus og hun er ikke overrasket over Flemming Thue Jensens oplysninger:

- Det ligger meget godt i tråd med den begrundede mistanke, vi hele tiden har haft om, at branden på Scandinavian Star var begrundet i forsikringssvindel, og det er jo frygteligt at tænke på, at bagmændene bag det her indtil nu er sluppet godt fra et massedrab på 159 personer, siger hun til TV2 Nord.

Det er jo frygteligt at tænke på, at bagmændene bag det her indtil nu er sluppet godt fra et massedrab på 159 personer

Flemming Thue Jensen, der var den første undersøger ombord på skibet efter branden, kunne blandt andet forklare på pressemødet, at hans undersøgelser dokumenterer, at de mange på hinanden efterfølgende brande ombord på færgen, hver især var påsatte brande og ikke såkaldte ”følgebrande”, som norsk politi ellers hidtil har hævdet.

Hans undersøgelser dokumenterer også, at gerningsmændene bevidst har blokeret dørene ud til vogndækket, så hovedbranden bedre har kunnet få luft. Blokeringerne skete blandt andet med en særlig træklods, som kun besætningsmedlemmer havde adgang til. Og undersøgelserne viste også, at skader på et omdiskuteret hydraulikrør skyldtes bevidst sabotage. Samt at antændelsen af hydraulikolien alene kunne skyldes en bevidst handling.

- Norsk politi har nærmest bevidst saboteret deres egen efterforskning, da de fra starten af nægtede at der var tale om sabotage. Uden sabotage kunne man ikke rette efterforskningen mod besætningen og resultatet blev, at en død dansk chauffør blev gjort til syndebuk, sagde Flemming Thue Jensen under pressemødet, hvor han også kaldte branden for en ondskabsfuld, bevidst handling.

Artiklen fortsætter under billedet

 
 

At der skulle gå 26 år før den danske efterforsker kom frem med sine oplysninger, efterlader Karina Burgdorff Jensen bitter, men samtidig forstår hun også godt skibsinspektøren.

- Jeg vil gerne sige Flemming tak for, at han står frem med oplysningerne, men jeg ville ønske at han havde gjort det før. Samtidig forstår jeg godt, at han har mistet tiltroen til systemet. Det har jeg også. Han forsøgte jo flere gange at få norsk politi i tale, siger hun.

Flemming Thue Jensen hævder, at hans efterforskning kunne have ført til opklaringen allerede i 1990. Han hævder også, at han med sikkerhed ved hvem de to hovedgerningsmænd er. Men han nægter at oplyse deres navne. Og han nægter at lade sig afhøre af norsk politi, som han mener har opført sig uprofessionelt i efterforskningen af sagen:

- Norsk politi skylder at give de pårørende svar og dermed fred i denne sag.

Norsk politi skylder at give de pårørende svar og dermed fred i denne sag.

Karina Burgdorff Jensen ville gerne høre efterforskerens bud på, hvem gerningsmændene er, selvom hun føler sig overbevist om, at det er de samme, som hun også selv mener stod bag. Uanset hvad håber hun, at de nye oplysninger vil føre til, at den danske justitsminister vil tage sagen op igen:

- Jeg får ikke fred før, jeg kan svare mine børn, at retfærdigheden er sket fyldest, når de spørger om, hvad der skete med min far, slutter hun. 

Karina Burgdorff Jensen endte på forsiden af Ekstra Bladet den 18. april 1990. Billedet er taget ved mindegudstjenesten for de danske ofre og viser 12-årige Karina, der tager afsked med sin far.
Karina Burgdorff Jensen endte på forsiden af Ekstra Bladet den 18. april 1990. Billedet er taget ved mindegudstjenesten for de danske ofre og viser 12-årige Karina, der tager afsked med sin far.
Foto: TV2 Nord

 


Seneste nyt

fra Nordjylland