LIGE NU:

TV: - Jeg fik nøglen til livet

Grete Holen var om bord på Scandinavian Star. Hun blev reddet fra branden, og har stadig nøglen til sin kahyt på færgen. I dag ser hun nøglen som et symbol på, at hun overlevede.

Grete Holen fra Oslo har stadig nøglen fra sin kahyt på Scandinavian Star. Hun har gemt den i 25 år, fordi den har fået en særlig betydning.

- Jeg fik jo en kahytsnøgle, som jeg fortsat har. Det er blevet nøglen til livet for mig. Det er en symbolsk vigtig genstand i mit liv, siger Grete Holen.

Grete Holen medvirker i dokumentaren "Mysteriet om Scandinavian Star", der blev sendt på TV2 den 7. april.

Da Grete Holen gik om bord på Scandinavian Star fik hun en kahyt på et af de nederste passagerdæk, men kahytten kunne ikke låses. Derfor gik hun til receptionen for at få en anden kahyt, og det har formentligt reddet hendes liv.

- Jeg fik en kahyt tildelt med en seng, men som jeg ikke fik en nøglen til, og det var et eksempel på en af de ting, der ikke var i orden på skibet. Men det kunne jeg ikke leve med, så jeg fik skaffet en anden kahyt, som jeg fik en nøgle til, og det blev en af de tilfældigheder, som gjorde, at jeg overlevede og kunne redde mig ud, siger hun.

Grete Holens nye kahyt var placeret højere oppe på færgen. Det betød, at hun var tættere på receptionen og trapperne, som førte ud.

Hun nåede som kun de færreste passagerer om bord at få sine ting med ud fra Scandinavian Star, da de blev evakueret. Derfor har hun stadig nøglen.

- Nu er jeg vældig glad for den nøgle. Den er det visuelle udtryk for at det lod, som jeg trak. Det jeg kalder vinderloddet, og det er derfor jeg kalder den nøglen til livet, for jeg er helt overbevist om at præcis den forflytning fra den ene kahyt til den anden, det var det første skridt til at blive reddet for mit vedkommende, siger Grete Holen.

Grete opbevarer i dag nøglen i sin lejlighed, hvor den hænger sammen med hendes andre almindelige nøgler.

Grete har efterfølgende skrevet mange digte for at udtrykke sig omkring katastrofen på Scandinavian Star, hvor 159 mennesker mistede livet. Det er også Grete Holen, der er forfatter til et digt, der står skrevet på mindesmærket i Oslo til ære for de omkomne på Scandinavian Star.