Seneste nyt:

Læge misbrugte sin stilling – nu er han politianmeldt

En læge er blevet meldt til politiet, fordi han har misbrugt sin stilling på Aalborg Sygehus til at skaffe sig adgang til en patients journal.

Misbruget skete i hans fritid, hvor han som bijob laver lægeerklæringer for et forsikringsselskab. Patienten er chokeret over, at hendes personfølsomme oplysninger er blevet misbrugt.

Inge Jensen og hendes mand Thorkild har nu fået Region Nordjyllands ord for, at reglerne blev brudt, da Inge Jensen i 2019 skulle have lavet en lægeerklæring efter en voldsom trafikulykke. Hun blev indkaldt til en undersøgelse på Aalborg Sygehus, hvor lægen pludselig stillede spørgsmål til et ti år gammelt røntgenbillede.

- Det vidste vi da, at det var fuldstændig irrelevant, men han sagde at det var kotyme, at man gik så langt tilbage. Vi var rystede over episoden, for vi troede at undersøgelsen kun skulle handle om de skader, jeg fik ved trafikulykken i 2018, siger Inge Jensen

Inge og Thorkil Jensen klagede efterfølgende til Region Nordjylland over episoden, og de fik medhold. Ved en kontrol af sygehusets logfiler blev det dokumenteret, at lægen uberettiget havde søgt oplysninger i Inge Jensens journal.

Region Nordjylland har meldt misbruget til Datatilsynet, der igen har foretaget en politianmeldelse. Koncerndirektør Anne Bukh, Region Nordjylland siger:

- Læger må bestemt ikke slå op i den elektroniske patientjournal, når de udfører deres fritidsjob for et forsikringsselskab eller en kommune. Patientjournalen er en del af regionens ejendom og det er noget man kun må anvende når man arbejder i offentligt regi.

Har fået konsekvenser

Ifølge en overenskomst med Region Nordjylland har læger, der i deres fritid laver lægeerklæringer for f.eks. forsikringsselskaber ret til at bruge deres kontorer på de offentlige sygehuse. Men netop der har de samtidigt adgang til patienternes journaler. I Inge Jensens tilfælde dermed også oplysninger, der intet havde med trafikuheldet at gøre. Ifølge Inge og Thorkil Jensen lagde lægen ikke skjul på, hvorfor han havde søgt oplysninger i journalen:

- Lægen fortæller os, at det er oplysninger ”de” vil have, og de kan i denne forbindelse kun være det forsikringsselskab, som han skal lave lægeerklæringen for. For mig beviser det, at han helt klart ikke har optrådt uvildigt, fordi han specifikt har ledt efter nogle ting, som interesserer forsikringsselskaberne, siger Thorkil Jensen.

Inge Jensen er ikke i tvivl om hvad hendes journaloplysninger skulle bruges til i forbindelse med lægeerklæringen:

- Jamen han vil da gerne gøre det så billigt som muligt for forsikringsselskabet. Det er jo fuldstændig indlysende! Så lille en erstatning til mig som muligt for forsikringsselskabet jo bedre for ham og forsikringsselskabet. Så ringer de efter ham igen. Han har kun lov til at vurdere mine skader ud fra de oplysninger, som han har fra forsikringsselskabet. Det tilkommer ikke ham at snage i noget andet, siger Inge Jensen.

Region Nordjylland har i et brev til Inge og Thorkil Jensen beklaget misbruget af deres personfølsomme data, og sagen har også allerede fået konsekvenser.

- Vi tager det meget alvorligt hver gang vi får en klage om uberettiget opslag i den elektroniske patientjournal og går ind og undersøger sagen. Derfor har vi i samarbejde med vores overlægeråd netop indskærpet de retningslinjer, der gælder for læger, der laver speciallægeerklæringer i deres fritid, at de kun må anvende det journalmateriale, de har fået tilsendt fra forsikringsselskabet eller kommunen, siger koncerndirektør Anne Bukh, Region Nordjylland.

- Man burde kunne have tillid til en læge

Ifølge TV2 Nords oplysninger bliver misbruget af Inge Jensens personfølsomme data lige nu efterforsket af Statsadvokaten, der vurderer om der skal rejses tiltale i sagen. Foreløbigt er familien Jensen tilfredse med, at de har fået medhold så langt.

- For os er det selvfølgelig en personlig sejr, men princippet i det er, at det ikke bare er Inges sag. Det her vedrører hver eneste dansker, der kan risikere at deres data bliver misbrugt. Jeg frygter desværre, at vi ikke er de eneste det er gået ud over, men at den slags misbrug foregår hver eneste dag, siger Thorkil Jensen.

Inge Jensen har det stadig skidt med sagen, for hun aner ikke hvem, der har haft adgang til hendes mest personfølsomme oplysninger.

- Vores data flyver åbenbart rundt, og det kan virkelig gøre mig så vred. Man burde kunne have tillid til en læge, der oven i købet sidder på sygehuset og laver sin undersøgelse, så jeg har det rigtigt dårligt med, at han ikke kunne administrere sit ansvar og det synes jeg virkelig er utrygt, siger Inge Jensen


Frederikshavn Recycling

Kæmpestort grønt erhvervsområde på vej: Skal skabe 1.000 arbejdspladser

Morten Marinus

play Endnu en DF'er kaster håndklædet i ringen: Morten Marinus forlader Dansk Folkeparti

030521 Drab Ørstedsvej

liveblog Tredje retsdag i makaber drabssag: Følg livebloggen fra Retten i Aalborg

20180727-140508-1-4752x3163ma

play Tiltale: Bestilte narko med posten

Frederikshavn Recycling

Kæmpestort grønt erhvervsområde på vej: Skal skabe 1.000 arbejdspladser

Morten Marinus

play Endnu en DF'er kaster håndklædet i ringen: Morten Marinus forlader Dansk Folkeparti

030521 Drab Ørstedsvej

liveblog Tredje retsdag i makaber drabssag: Følg livebloggen fra Retten i Aalborg

Til forsiden

Til forsiden