Seneste nyt:

Læge politianmeldt: Region Nordjylland afviser undersøgelse

TV2 Nord kunne søndag fortælle, at en læge er politianmeldt for at have misbrugt sin stilling på Aalborg Universitetshospital til at søge personfølsomme oplysninger på en person. Oplysningerne blev brugt i forbindelse med, at han skulle lave en lægeerklæring i sit fritidsjob for et forsikringsselskab. Alligevel vil Region Nordjylland ikke iværksætte en undersøgelse, for at få et overblik over misbrugets omfang.

TV2 Nord har på baggrund af den aktuelle sag stillet en række spørgsmål til Region Nordjylland og begæret aktindsigt i sagen.

Vi har bl.a. spurgt, om den politianmeldte læge i flere tilfælde har overtrådt reglerne, men det afviser regionen at svare på med henvisning til, at der nu verserer en personalesag. I en svarskrivelse nævner regionen, at der kan gives aktindsigt i sager mod ansatte, der bestrider en chefstilling. Selv om den politianmeldte læge er overlæge, betragter Region Nordjylland ham altså ikke dermed for at have stilling som en chef.

Vi har også spurgt Region Nordjylland, om der er foretaget anmeldelse af andre læger for at bryde persondatareglerne. Til det svarer regionen, at der de seneste tre år kun er registret det ene tilfælde, som TV2 Nord har omtalt. Derfor mener regionen heller ikke, at der er tale om en udbredt problematik.

Med samme begrundelse afviser Region Nordjylland derfor at foretage en omfattende undersøgelse af, om læger i forbindelse med deres bijob med udarbejdelse af lægeerklæringer for bl.a. forsikringsselskaber, har anvendt regionens IT-systemer uberettiget. Som nævnt i TV2 Nords dækning af sagen vil regionen dog følge op på konkret mistanke mod en læge på baggrund af patientklager, ligesom der allerede nu foretages systematiske stikprøver.

Nye retningslinjer

Region Nordjylland og Overlægerådet i Nordjylland har på baggrund af den aktuelle politisag udsendt skærpede retningslinjer til de speciallæger, der i deres fritid arbejder for f.eks. forsikringsselskaber.

Fremover har lægen pligt til at informere patienten om disse punkter:

  • Hvad udfærdigelse af en speciallægeerklæring er
  • Hvem der er opdragsstiller
  • Hvilket foreliggende journalmateriale, som erklæringen udfærdiges på og
  • Hvad hospitalets rolle er i den konkrete sammenhæng (udlån af lokaler)

Det betyder med andre ord, at patienten skal informeres tydeligt om, hvad undersøgelsen skal bruges til og hvem der har bestilt den. Det skal altså fremgå tydeligt, at undersøgelsen er bestilt af f.eks. et forsikringsselskab og at lægen ikke har adgang til andet journalmateriale end det, som forsikringsselskabet har fremsendt.

Overlægerådet påtager sig at udarbejde en brochure, der forklarer patienten reglerne for undersøgelsen, lægens ansvar og patientens klagemuligheder.

Ifølge en overenskomst har læger ret til at bruge de offentlige hospitaler i forbindelse med deres private arbejde for forsikringsselskaber eller f.eks. kommuner, men det indskærpes nu, at hvis lægen bruger sin hvide kittel må navneskilt eller person ID, der er udleveret fra hospitalet ikke anvendes.

Lægen må heller ikke kommunikere med patienten via regionens mail eller IT-system.

Svar på aktindsigt i Region Nordjyllands håndtering af personfølsomme patientoplysninger:


Frederikshavn Recycling

Kæmpestort grønt erhvervsområde på vej: Skal skabe 1.000 arbejdspladser

Morten Marinus

play Endnu en DF'er kaster håndklædet i ringen: Morten Marinus forlader Dansk Folkeparti

030521 Drab Ørstedsvej

liveblog Tredje retsdag i makaber drabssag: Følg livebloggen fra Retten i Aalborg

20180727-140508-1-4752x3163ma

play Tiltale: Bestilte narko med posten

Frederikshavn Recycling

Kæmpestort grønt erhvervsområde på vej: Skal skabe 1.000 arbejdspladser

Morten Marinus

play Endnu en DF'er kaster håndklædet i ringen: Morten Marinus forlader Dansk Folkeparti

030521 Drab Ørstedsvej

liveblog Tredje retsdag i makaber drabssag: Følg livebloggen fra Retten i Aalborg

Til forsiden

Til forsiden