Læger snager i Inges journaler: - Jeg kan ikke stole på systemet

Et ægtepar fra Aalborg kan nu dokumentere, at ikke bare en, men to ud af fire læger har misbrugt deres stilling i regionen til uberettiget at hente oplysninger i Inge Jensens sag.

Ikke én, men to overlæger skaffede sig uberettiget adgang til fortrolige patientoplysninger, via deres job i Region Nordjylland, mens de udførte privat arbejde for et forsikringsselskab. Det viser en aktindsigt, som et privat ægtepar har fået i deres sag. Alligevel afviser regionen, at der er problemer med patienternes personfølsomme data.

TV2 Nord har flere gange fortalt om Inge Jensen, der i 2018 kom slemt til skade i et trafikuheld. Som uskyldigt offer havde Inge Jensen krav på erstatning , og derfor skulle hun have lavet flere speciallægeerklæringer. Nu viser det sig, at to overlæger uberettiget har brudt ind i hendes journal for at hente oplysninger.

- Jeg synes, det er påfaldende, at det lige skulle ske for mig to gange, når regionen siger, at det normalt aldrig sker. Gennem vores aktindsigt kan vi se, at der går nøjagtigt tyve minutter fra lægen bliver kontaktet af forsikringsselskabets advokat, til han er inde og snuse i mine journaler. Han har været inde at kigge på flere ting, som overhovedet intet har med min sag at gøre, siger Inge Jensen.

quote Det er bestemt ikke regionens skyld, vi nu har denne viden.

Thorkil Jensen, gift med Inge Jensen

Halvdelen af lægerne i Inges sag har misbrugt deres stilling

Allerede i marts måned kunne Inge og Thorkild Jensen afsløre, at en overlæge havde brudt persondatareglerne, da han skulle lave en speciallægeerklæring for Inge. Han blev meldt til Datatilsynet, som igen foretog politianmeldelse for forseelsen. Nu har ægteparret via deres aktindsigt fået vished for, at også en psykiater har skaffet sig adgang til Inges journal via sit job på Psykiatrisk Sygehus i Aalborg.

- Konkret har vi nu dokumentation for, at 50 procent af de læger, der har lavet speciallægeerklæringer på Inge har misbrugt både deres ansættelsesforhold og datalovgivningen. Jeg kan ikke have tillid til Region Nordjyllands datasikkerhed, når vi selv skal søge aktindsigt for at få den viden, siger han og slår fast:

- Det er bestemt ikke regionens skyld, vi nu har denne viden, siger Thorkil Jensen.

quote Vi er nødt til at kunne stole på, at regionen holder vores sundhedsdata fortrolige.

Per Larsen, Sundhedsordfører, Konservative

Politikere: Denne sag underminerer tilliden til systemet

Region Nordjylland har tidligere afvist at undersøge, om flere læger, der arbejder privat for forsikringsselskaber har misbrugt deres job på sygehuset til at skaffe sig adgang til patienternes journaler. Selv om to ud af fire speciallæger altså nu har brudt reglerne i den samme sag, mener regionen ikke, at der er problemer med datasikkerheden. 

Medlem af Region Nordjylland for SF, Lene Linnemann siger:

- Jeg synes da, det er bekymrende. Jeg gik sådan set ud fra, at regionen foretog nogle stikprøvekontroller. Sådan noget skal da fanges, så vi kan få det stoppet. Det er jo ikke rimeligt, siger hun og fortsætter:

- Man skal være sikker på, at regionen ikke kommer til at give oplysninger videre. Det er simpelthen ikke i orden, hvis vi skal gå med en bekymring om vores papirer er frit tilgængelige for private forsikringsselskaber.

Per Larsen, fra Konservative sidder både i Regionsrådet og er sundhedsordfører for sit parti på Christiansborg. Han vil nu inddrage ministeren i Inge Jensens sag.

- Det kan ikke passe, at to ud af fire læger i samme sag har snydt sig adgang til en patients følsomme oplysninger. Vi er nødt til at kunne stole på, at regionen holder vores sundhedsdata fortrolige, så alle mulige uvedkommende ikke får adgang til dem, siger Per Larsen.

Regionen har ikke flere kommentarer til den konkrete sag

TV2 Nord har forsøgt at få Region Nordjylland til at svare på vores spørgsmål i Inge Jensens sag, men hverken Ulla Astman, formand for Regionsrådet, eller direktør Anne Bukh har ikke ønsket at stille op til interview. I regionens aktindsigt til Inge Jensen fortæller de, at det seneste brud på datareglerne er sket via en såkaldt ”nødadgang” til hendes journal.

Derfor har vi spurgt regionen om, hvad begrebet nødadgang helt præcist dækker over, og om denne sag nu vil føre til ændringer i måden regionens ansatte kan få adgang til patienters journaler. Vi fik et skriftligt svar, som du kan læse meget mere om i denne artikel.

- Nødadgang er ikke et begreb jeg har hørt, så det er vi nødt til at skulle have et svar på, for det skal vel ikke anvendes i tilfælde, hvor en læge skal lave en speciallægeerklæring for et privat forsikringsselskab. Derfor vil jeg vide, i hvilket omfang vi kontrollerer de læger, som arbejder privat for forsikringsselskaber, for man skal jo ikke kunne gå bagom systemet, siger Lene Linnemann, der gerne så lægernes dobbeltjob helt stoppet.

Per Larsen stiller i samme sag nu spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke.

- Region Nordjyllands IT-sikkerhed sejler på det her område. Jeg skal som borger og patient kunne stole på, at mine personfølsomme oplysninger bliver beskyttet. Det virker som om regionen nærmest accepterer, at lægerne har fri adgang til alle oplysninger også når de arbejder privat. Vi må have svar på i hvilket omfang det er sket, siger Per Larsen.

quote Der er ingen grund til at tro, at vi er de eneste, der har været udsat for ulovlige opslag i vores journaler.

Thorkil Jensen, gift med Inge Jensen

Ægteparret efterlyser reaktion fra regionen

Inge og Thorkil Jensen har for længst mistet tilliden til Region Nordjyllands IT-sikkerhed. De mener, at deres sag dokumenterer, at der er et alvorligt problem.

- Der er ingen grund til at tro, at vi er de eneste, der har været udsat for ulovlige opslag i vores journaler, når to ud af fire læger har gjort det i Inges sag. Hvis det tal er generelt, så er der ikke noget som helst kontrolsystem der fungerer hos Region Nordjylland, siger Thorkil Jensen.

Inge Jensen efterlyser en reaktion fra Region Nordjylland efter at hun nu har været med til at afsløre endnu en læge i datamisbrug.

- Måske har jeg været heldig, så to af de læger der har lavet speciallægeerklæringer i min sag har overholdt reglerne. Det kan ikke passe, at regionen ikke snart får styr på mine sundhedsoplysninger. Jeg synes, det er frygteligt, at jeg ikke selv ved, hvor mange der har haft adgang til at snage i mine papirer, siger Inge Jensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland