Ramte deres børn: Forældre tager sag om dødsensfarlig støv i egne hænder
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Også på Sjælland fylder debatten om asbest.
Mange vil være tilbøjelige til at tro, at det umiddelbart kun er håndværkere, der bliver ramt af asbestose, men det er langt fra sandheden.
På Sjælland står en gruppe forældre bag et borgerforslag, efter flere af forældrene oplevede, at deres børn blev udsat for farlig asbest-støv, mens de var på legepladsen.
Kommer med borgerforslag
Den lille gruppe borgere på Sjælland har nemlig stillet et borgerforslag i håbet om, at skærpe lovgivningen og sikre større uvildighed, når der testes for det kræftfremkaldende stof på byggepladser.
- Ansvaret for at tage asbestprøver på byggepladser flyttes fra entreprenører til sagens bygherre. På sigt, skal asbestprøver udføres af uvildige og autoriserede aktører. Straffen for at snyde med asbestprøver skal skærpes.
Sådan lyder hovedpunkterne i borgerforslaget.
Asbest tæt på livet
Årsagen til borgerforslaget er blandt andet, at talspersonerne bag alle har asbest tæt på livet. De har nemlig alle været udsat for det eller er pårørende til udsatte.
Mens nogle selv har været udsat for det dræbende støv på arbejdspladsen, er andre forældre til børn, der blev udsat for det farlige stof på legepladsen i en udflytterbørnehave i København.
TV2 Nord har tidligere fortalt historien om Dorthe Schütt, der har fået konstateret lungehindekræft, efter hun arbejdede på eternit-fabrikken i Aalborg.
En sygdom, der skyldes fibre fra asbest-mineralet.
- Jeg gik i sort, fordi de sagde, jeg ville dø af det, lød det fra Dorte Schütt.
For at undgå børnene kan vente på at blive dødeligt syge ligesom Dorthe Schütt, har forældrene valgt at gribe ind alle nu, før den dødsensfarlige støv får fatale konsekvenser.
Den nye asbestaftale
I maj 2022 blev Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Endhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne enige om en række initiativer, der skal styrke indsatsen mod udsættelse for asbest.
Bedre vejledning om asbest i tilstandsrapporten
Udvidelse af sælgeroplysningsskemaet
Asbestprotokol skal sendes til den ansatte
Styrket indsats over for asbestovertrædelser
Indførsel af kompetencepåbud på asbestområdet
Luftmålinger af asbeststøv
Undersøgelse af behov for autorisationsordning mv.
Afdækning af uddannelsesbehov
Registrering af asbestforekomster i BBR
Brug af oplysninger fra byggeaffald med problematiske stoffer
Erfaringsopsamling for særlig tilsyns- og kommunikationsindsats
Opfølgning på teknisk udredning om indkapsling vs. sanering
Kilde: https://via.ritzau.dk/data/attachments/00118/a40b0719-642b-4624-8540-756844c8ad62.pdf
Nordjyske politikere kom ind i kampen
Flere nordjyske politikere fortalte torsdag i TV2 Nord's debatprogram "Fokus", at asbest skal på dagsordenen - fremover.
At vente på de penge findes, fik dog ikke forældrene på Sjælland til at sidde på hænderne.
- Det er helt forfærdeligt at det har så store konsekvenser som det har. Det er et kæmpestort problem som vi skal tage ganske alvorligt - og mere end vi nok har gjort tidligere, lød det fra Per Larsen (K) i debatprogrammet, og bakkes op af et andet folketingsmedlem, Theresa Berg Andersen (SF):
- Der er ingen tvivl om, at det her kræver penge, der bliver sat af - og det kræver tid. Vi bliver nødt til at tage det her alvorligt, så der skal sættes penge af til det, og jeg har også fået at vide af mit parti, at dem er vi klar til at finde, sagde hun torsdag.