Når psykisk syge dræber: Regioner har tilbageholdt alarmerende rapport
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Rapporten konkluderer, at med den rette psykiatriske hjælp kunne flere drab muligvis være undgået, som da Morten Larsens datter blev dræbt af hendes psykisk syge mor.
Danske Regioner har siden efteråret 2018 kendt til en rapport, der fortæller om sammenhængen mellem dårlig psykiatrisk behandling og personfarlig kriminalitet uden at udgive den.
TV2 Nord kunne i november 2018 afsløre, at flere drab begået i Nordjylland blev begået af drabsmænd, der var i forbindelse med det psykiatriske system.
Det blev Region Nordjylland konfronteret med, men det viser sig, at regionen ikke burde være overrasket. Det skriver Politiken fredag.
Det er væsentlige oplysninger for offentligheden, og det er afgørende at få gjort noget ved problemerne hurtigt og at sikre, at de sygeste patienter i psykiatrien får en ordentlig behandling, så kriminalitet forebygges.
Dorte Sestoft, Ledende Overlæge
Ifølge Politiken har de danske regioner siden efteråret 2018 været i besiddelse af en rapport lavet i samarbejde mellem de fem regioner og Retspsykiatrisk Klinik under Justitsministeriet, der undersøger sammenhængen mellem dårlig psykiatrisk behandling og kriminalitet af personfarlig karakter som for eksempel voldtægt, grov vold og drab.
Konklusionen af rapporten viser, at sammenhængen er "alarmerende høj". Alligevel er rapporten ikke blevet offentliggjort, før Politiken gik ind i sagen sagen.
Ledende overlæge Dorte Sestoft har haft det overordnede ansvar for undersøgelsen, og det var imod hendes ønske, at rapporten blev tilbageholdt.
- Det er væsentlige oplysninger for offentligheden, og det er afgørende at få gjort noget ved problemerne hurtigt og at sikre, at de sygeste patienter i psykiatrien får en ordentlig behandling, så kriminalitet forebygges, fortæller Dorte Sestoft til Politiken.
Rapporten fastslår, at i 74 procent af 218 undersøgte sager fra 2016 havde den psykisk syge borgere modtaget utilstrækkelig psykiatrisk behandling op til forbrydelsen. Rapporten viser også, at 11 af 13 drab muligvis kunne have været undgået, hvis den psykiatriske behandling kort forinden havde været tilstrækkelig.
- Det er dybt kritisabelt, at sådan en rapport har ligget i så lang tid, hvor fagpersoner og andre centrale personer har siddet med denne viden om årsager til den kriminalitet, som psykisk syge begår, men hvor den viden har været holdt tilbage, fortæller sundhedsordfører for Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen, til Politiken.
TV2 Nord vil følge op på sagen de kommende dage.