Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Undersøgelse af drab medfører øget fokus på tværfagligt samarbejde

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Morten Larsens datter blev dræbt af pigens psykisk syge mor. Drabet er en af de tragiske hændelser, som ifølge en lægefaglig rapport med stor sandsynlighed kunne have været undgået med den rette indsats. Nu fører denne og andre sager til store forandringer i Region Nordjylland.

Efter TV2 Nord har afdækket 14 drab begået i Nordjylland af psykisk syge, kommer Region Nordjylland nu med handlingsplan, der skal styrke tværfagligt samarbejde omkring de psykiske patienter.

Region Nordjylland har onsdag morgen offentliggjort en række nye tiltag, der skal styrke den ambulante indsats til borgere med svær psykisk sygdom.

Det sker efter TV2 Nord i en lang række artikler og tv-indslag har beskrevet omstændighederne omkring mindst 14 drab begået af psykisk syge i Nordjylland.

- Psykiatrien i Region Nordjylland og Nordjyllands Politi har undersøgt en række drab med henblik på læring. Rapporten medfører nu et øget fokus på det tværfaglige samarbejde mellem politi, sociale myndigheder og psykiatri. Samtidig planlægger Psykiatrien at indføre en ny model til at styrke den ambulante indsats til borgere med svær psykisk sygdom, skriver Region Nordjylland i sin pressemeddelelse.

Tiltagene ligger tæt op af de forhold, som TV2 Nord har beskrevet i indslag om psykiatrien i Holland, Norge og andre lande.

Samarbejdet mellem myndighederne skal styrkes

Omtalen af en række drab, hvor psykisk sygdom har været involveret, fik Psykiatrien i Region Nordjylland og Nordjyllands Politi til sammen at lave en tværgående undersøgelse af udvalgte drab i Nordjylland fra 2013-2018 med henblik på læring.

I forbindelse med gennemgangen af de alvorlige henvendelser har Region Nordjylland identificeret en række fokusområder for forbedring af det såkaldte PSP-samarbejde (samarbejdet mellem politi, sociale myndigheder og psykiatri).

Rapporten og de fremtidige fokusområder blev tirsdag fremlagt for et samlet regionsråd.

- Det er meget tragiske hændelser, der ligger til grund for denne undersøgelse, og vi skylder både ofrene, de pårørende og de psykisk syge at gøre vores bedste for, at vi fremadrettet kan undgå så alvorlige hændelser. Rapporten påpeger da også nogle områder, hvor vi sammen med politiet og kommunerne kan gøre det bedre. Derfor er jeg også glad for, at rapporten anviser nogle nye veje til at

styrke samarbejdet på tværs af myndighederne, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Udover anbefalingerne blev politikerne også præsenteret for, hvordan Psykiatrien fremadrettet vil styrke den ambulante behandling for borgere med svær psykisk sygdom ved at indføre en hollandsk model, som skal sikre den rette indsats til de rette patienter på det rette tidspunkt.

- Netop denne målgruppe af borgere vil ofte være dem, der kan være grund til at iværksætte en tværfaglig indsats for i regi af PSP-samarbejdet. Vi kommer derfor også til at prioritere dette arbejde i den kommende budgetproces, siger Ulla Astman.

Tidligere deling af relevante informationer

Hos Nordjyllands Politi pointerer politidirektør Anne Marie Roum Svendsen, at man med rapporten lægger op til et styrket PSP-samarbejde. I PSP-regi kan politiet, de sociale myndigheder og psykiatrien mødes og drøfte løsninger i svære sager, der kræver, at myndighederne forener kræfterne for at løse situationen.

- Det er vigtigt, at vi intensiverer netop denne del. Det gør vi navnlig ved, at vi som myndigheder tidligere i et forløb deler relevante informationer med hinanden om de berørte borgere – især oplysninger, der kun er kendt af én myndighed. Og så skal vi styrke vores evne til, at vi via PSP-samarbejdet forebygger, at de udsatte borgere fortsætter deres kriminelle adfærd, siger politidirektør Anne Marie Roum Svendsen.

I Psykiatrien i Region Nordjylland er direktør Jan Mainz ansvarlig for PSP-samarbejdet, og han ser frem til at få rapportens anbefalinger ført ud i livet.

- Vi er allerede i fuld gang med at implementere flere af indsatserne, og vi kommer løbende til at følge op. Vi skal styrke og intensivere samarbejdet mellem politi, kommuner og psykiatrien, så vi sikrer, at særligt udsatte borgere får et velkoordineret behandlingstilbud og opfølgning for deres psykiske lidelse og eventuelt misbrug på tværs af sektorerne. Og vi skal sikre aktiv opfølgning og støtte til pårørende, der har været udsat for en alvorlig hændelse, fortæller Jan Mainz.

Regionsrådsformand Ulla Astman kommer i aften i TV2 Nord-studiet og forklarer mere om den nye handlingsplan.

Det undersøgte Region Nordjylland - og det kom man frem til:

  • 12 hændelser med drab blev identificeret
  • I 8 af 12 forløb blev der idømt foranstaltning efter straffelovens §§ 68-69
  • I 5 af 12 forløb havde Politiet på forhånd havde kendskab til borgeren
  • I 3 af 12 forløb var borgeren hverken kendt af Politi eller Psykiatri forud for hændelsen
  • Af de 9 forløb, hvor Psykiatrien havde kendskab til borgeren inden hændelsen, havde 4 aktive forløb i Psykiatrien, 4 havde haft en enkeltstående kontakt til psykiatrisk skadestue, og en var afsluttet fra Psykiatrien flere måneder forud for hændelsen
  • Styrelsen for Patientsikkerhed har undersøgt 2 forløb, hvor der ikke blev rejst kritik
  • Der er brug for særlig opmærksomhed, når flere sektorer er involveret i patientforløb
  • Gennemgangen har identificeret en række områder i samarbejdet, som der skal øget fokus på

 

Fokusområder for det fremtidige samarbejde:

  • Kommunikation på tværs af sektorer
  • Intensivering af PSP-samarbejdet
  • Deling af personfølsomme data på tværs af sektorer
  • Fokus på øget voldsrisiko
  • Støtte til pårørende
  • Rådgivning på tværs af sektorer
  • Anvendelse af psykiatriloven og øvrig lovhjemmel vedrørende frihedsberøvelse

      Foto: Aalborg Zoo

      Her ses de positive tests.

      Lyt til artiklen

      Stop afspilningen

      Genoptag afspilning

      Der er tale om en positiv graviditetstest.

      Der er en ny baby på vej i Aalborg Zoo. Orangutangen Ruti er nemlig gravid.

      Det oplyser Aalborg Zoo på sin Facebook-side.

      I foråret blev det vurderet, at Ruti var drægtig, og derfor stoppede dyrepasserne med at give hende p-piller. Her et halvt år senere står det nu klart, at Ruti venter en unge til sommer.

      I naturen går en unge med moren i syv til otte år, og af landlevende pattedyr er orangutangen det dyr med lavest fødselsrate, skriver Aalborg Zoo.

      Hvis alt går vel for Ruti, kan hun nå at få tre unger i sin levetid.

      Det var en ganske almindelig test - akkurat som den mennesker bruger - der viste, at orangutangen var gravid. Og for at være på den sikre side blev der foretaget tre tests.


      Skagen-restaurantejer langer ud efter 'støj-politiet'

      Lyt til artiklen

      Stop afspilningen

      Genoptag afspilning

      Restaurantejeren mener, at byens beboere må stå sammen om at finde en løsning, så byen ikke dør.

      'Mogens Bandholm har allerede vist, at han er villig til at fortsætte sin kamp mod vores bys liv og aktiviteter. Derfor er det vigtigt at forstå, at Mogens Bandholm ikke stopper før denne by er helt død og stille.'

      Sådan lyder de hårde ord fra ejer af Skagen Fiskerestaurant, Jesper C. Winter, i et opslag på sin Facebookside.

      Fremtiden for den levende musik i Skagen er nemlig uvis, efter at Frederikshavn Kommune har erkendt, at de ikke har fulgt loven på området.

      Her spiller Mogens Bandholm en central rolle. I de seneste syv år har han kæmpet en indædt kamp mod de mange musikarrangementer i Skagen, som overskrider de støjgrænser, der er fastsat af Miljøstyrelsen.

      Er bekymret for byens fremtid

      Men Mogens Bandholms ageren vil ifølge Jesper C. Winter ende med at tage livet af Skagen by, og derfor føler han sig nødsaget til at dele sine tanker.

      'Et særligt problem er de lave grænser for støjniveauer, som på sigt kan hæmme en lang række af de gode aktiviteter og initiativer, der gør Skagen levende og attraktiv,' lyder det i opslaget.

      TV2 Nord har efterfølgende talt med Jesper C. Winter, men her har han ikke ønsket at tilføje yderligere til sit opslag på de sociale medier.

      Heri påpeger restaurantejeren blandt andet, at grænser for støjniveau vil ramme arrangementer i gågaden, ballet ved den tilsandede kirke, julemarkedet i Aalbæk, aktiviteter i museets have og havnens aktiviteter.

      'Selv almindelig udeservering på byens restauranter risikerer at blive umulig, hvis vi skal holde os inden for disse grænser. Det vil være katastrofalt for vores by, som i høj grad lever af oplevelser og gæstfrihed,' tilføjer han.

      Derfor opfordrer Jesper C. Winther også beboerne i Skagen til at hjælpe med at komme på en løsning til at bevare byen.

      'Vi må stå sammen for at beskytte vores by og de værdier, der gør Skagen til noget helt særligt'.

      Facebookopslaget har været offentligt i to døgn og har i skrivende stund langt over 200 delinger, 800 likes og over 100 kommentarer.

      Har haft sin pris

      Mogens Bandholm har tidligere fortalt til TV2 Nord, at den årelange kamp mod støj har haft en pris.

      - Der er steder i byen, jeg ikke længere må komme, fortalte han dengang.

      I dag er han ifølge ham selv 'flygtet' til Norge', efter Jesper C. Winter lavede sit opslag.

      - Jeg kan se, at Jesper får mange kommentarer på sit opslag, og der er også nogle, der omhandler mig. Det giver mig ikke hjertebanken, men jeg ved godt, mange er utilfredse med mig, fortæller han.

      I forhold til restaurantejerens opslag, som er delt flere steder, fortæller Mogens Bandholm, at han bør gøre noget aktivt fremfor at 'ynke' på de sociale medier.

      - Jeg synes, det brev er patetisk, fordi han brokker sig over, at hvis ikke han og andre får lov til at spille, som de vil, så dør Skagen, og det er en overdrivelse. Byen har levet i mange år uden udendørsmusik, påpeger Mogens Bandholm.

      - Hvis Jesper og de andre vil spille udendørsmusik, som det passer dem, så må han gå til politikerne og få loven ændret, tilføjer han.

      Mogens Bandholm påpeger desuden, at han mener, at udendørsmusikken har ødelagt, hvad Skagen en gang var.

      - En gang kom man til Skagen for kunsten, havet og så videre. Man kom ikke for at høre musik på 10-12 restauranter, lyder det.


      Tre mænd satte sig for at starte en fest: - Alle er glade!

      Lyt til artiklen

      Stop afspilningen

      Genoptag afspilning

      Der mangler dansefester for voksne, mener tre diskoglade DJ's, som har sat sig for at gøre noget ved problemet.

      Lørdag løber årets sidste glitterball af stablen hos Cafe Ulla T i Aalborg.

      Konceptet begyndte sidste år, da tre diskoglade DJ's savnede steder i Aalborg, der spillede den slags musik, som de kunne lide, og hvor det mere voksne publikum kunne danse og have en fest.

      - Der er selvfølgelig Jomfru Ane Gade i Aalborg. Men når man har vores alder, kan man jo risikere at møde sine børn der, og det føles ikke som vores fest. Så vi kunne mærke et behov i os selv for et sted, hvor vi kunne have en fed aften, siger festarrangør og DJ Dennis Kronborg.

      Og i stedet for at vente på, at det sted skulle opstå ud af det blå, besluttede de tre venner at skabe det selv. Så i 2023 arrangerede de deres første glitterball, med fokus på fest, farver, glimmer og disko. Siden da er det blevet til en god håndfuld fester, og de har stærke planer om at fortsætte konceptet til næste år.

      Glitterball

      Glitterball-festerne afholdes nogle gange om året.

      Man kan købe billet til arrangementet, hvilket er en god ide, hvis man vil være sikker på at komme ind.

      Arrangørerne offentliggører datoer på deres sociale medier.

      Glitterballdanmark/@glitter.ball.dk

      Lige nu har trioen planer om tre - fire fester i 2025.

      Fandt hinanden gennem musik

      De tre mænd har kendt hinanden i efterhånden mange år, og musik har altid fyldt meget for dem både individuelt og sammen. Faktisk var det musikken, der startede venskabet mellem Dennis Kronborg og Karsten Delgado, da den ene arbejdede i stereostudiet, hvor den anden handlede musik.

      Siden dengang har musikken taget dem mange steder hen, både privat og i arbejdslivet, og alle dele af trioen har gjort det som DJ's. Derfor var det på mange måder oplagt for dem, at prøve kræfter med titlen som festarrangører. Musikken var der nemlig styr på.

      I løbet af festerne skiftes de tre til at stå bag mixerpulten og sende pulserende diskotoner ud over dansegulvet.

      Allerede fra første arrangement er festerne blevet taget positivt imod, og billetterne bliver udsolgt gang på gang.

      - Alle er glade. Mange gør noget ud af det med pink tøj eller glitterkjoler, så de passer til temaet, og vi kan mærke at alle er med på at bidrage til at skabe en god aften. Man behøver ikke at have været ung i 80'erne eller 90'erne, men man skal ville konceptet, siger Dennis Kronborg.

      Et koncept, der altså byder på diskokugler, glitter, bimlende lys og en snert af nostalgi, som arrangørerne bruger en del tid på at skabe.

      - Det tager tid at arrangere og pynte op. Så vi er trætte om søndagen. Men når trætheden har lagt sig, kigger vi alligevel altid på hinanden og siger: 'lad os gøre det igen', griner Dennis Kronborg.


      Da Hans og Karins læge gik på pension, så det sort ud - men nu er der håb igen

      Lyt til artiklen

      Stop afspilningen

      Genoptag afspilning

      Hans Rasmussen og Karin Lyng Rahbek kan måske få egen læge i byen igen. En ny aftale skal tvinge læger ud i yderområderne.

      Karin Lyng Rahbek og Hans Ramussen er 77 og 78 år. De har haft den samme læge i 50 år, men sidste år gik lægen på pension, og siden da har de stået uden egen læge. 

      - Vi har mistet vores gamle lægehus, hvor vi havde en læge, der vidste, hvem vi var, hvad vores problemer var, og hvad vi havde brug for, siger Karin Lyng Rahbek.

      De har været vant til, at det var det samme ansigt, som de fortalte deres sundhedsproblemer til, men nu er det en anden sag. 

      De seneste år har de været tilknyttet en regionsklinik, hvor de har mødt forskellige læger, hver gang de har været der. 

      - Det har været meget utrygt. Vi håber sådan, at vores lægehus i Vestervig kommer tilbage, siger Hans Rasmussen. 

      Måske snart ny læge til byen 

      Men nu er en ny læge måske snart på trapperne til Karin og Hans. 

      En ny aftale mellem regeringen og Danske Regioner skal nemlig tvinge læger ud til de områder, hvor der er allerstørst behov for det - og det er noget, som falder i rigtig god jord hos Karin Lyng Rahbek og Hans Ramussen, der mener, det har stor betydning at have en personlig læge. 

      - Lægen ved, hvordan man har det og kan tolke det, man siger, på den rigtige måde. Og jeg har oplevet, i hvert fald to gange, hvor det simpelthen har reddet mit liv, at lægen vidste, hvad det var, der var galt, og kunne tolke mine udsagn, siger Hans Rasmussen. .

      Helt konkret betyder det, at der kun kan placeres nye lægekapaciteter i Thisted og Morsø, samt 15 andre kommuner på landsplan, hvor det er vurderet, at behovet for læger er størst.

      - Det vil betyde stor tryghed i min dagligdag. Jeg nærmer mig snart de 80, og når man i forvejen har nogle skavanker, så er det rart med en læge, der kender en, siger Hans Rasmussen.


      Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

      Lyt til artiklen

      Stop afspilningen

      Genoptag afspilning

      I Nordjylland er det Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Læsø, Morsø og Thisted Kommuner, der bliver tilgodeset.

      I årevis har vi i Nordjylland manglet læger og bedt om hjælp for at få flere til vores område. Nu sker der noget. En ny aftale mellem regeringen og Danske Regioner tvinger læger ud i områder, hvor længemanglen er størst.

      Og det er i seks nordjyske kommuner. En af dem er Frederikshavn Kommune.

      Her bor 80-årige Jørn Andersen med sin kone. De bor i byen Strandby som i mere end et år har stået uden en praktiserende læge.

      - Vi er mange i byen og i nære områder, der savner den tryghed, vi havde indtil for halvanden år siden, Jørn Andersen.

      Ingen garanti for læger

      Konkret betyder aftalen, at der det første halvår af 2025 kun kan etableres nye lægepraksis i de områder, hvor lægedækningen er dårligst. Dertil kommer det, at de store universitetshospitaler ikke må ansætte speciallæger i almen medicin i to år fra årsskiftet og frem.

      Se hele nyhedsindslaget herunder.

      - De kommende praktiserende læger bliver simpelthen målrettet til områder i Region Nordjylland, hvor der i dag er den dårligste lægedækning. Og det er vigtigt, fordi det er afgørende for regeringen og med sundhedsreformen, at alle danskere skal kunne have en læge tæt på, siger indenrigs- og sundhedsminister Sofie Løhde (V).

      Men om aftalen virker, og hvor mange læser, aftalen ender med at sende ud til de mest lægefattige områder, kan aftalepartnerne ikke give et konkret bud på.

      Men i Strandby håber de, at lægetørken snart er ovre, selvom det ikke er givet, at aftalen vil lukke en ny læge til.

      - Det vil vi da sandelig håbe. Det har vi behov for. Som to ældre mennesker sammen med en hel masse andre i hele vores nærområde, siger Jørn Andersen.