100 meter kyst er væk

1 af 11

Der er i løbet af de seneste 50 år forsvundet omkring 100 meter kyst ved Nørlev nord for Lønstrup. Det fremgår af luftfotos fra Hjørring Kommune.

Området er særligt hårdt ramt af naturens barske kræfter lige nu, og de seneste dages storm har ædt endnu fem-seks meter af kysten.
Det betyder, at flere sommerhuse er i overhængende fare for at styrte ned på stranden. En strand, som årligt får besøg af omkring 30.000 strandgæster.

Hjørring Kommunes beredskab har mandag lukket en del af området ved Nørlev Strand netop på grund af nedstyrtningsfaren, ligesom det kan være farligt at bevæge sig på stranden, da elledninger - muligvis med strøm i - fra de truede sommerhuse også ligger frit på strandområdet.
Flere sommerhusejere fra Nørlev har gennem længere tid forsøgt at overbevise Hjørring Kommune om, at der skal kystsikres, og sommerhusejerne har tilbudt selv at betale det, men kommunen har ikke villet tillade kystsikring.

Som udgangspunkt er kommunens politik på området, at man vil lade naturen gå sin gang. Således står der i Kommuneplanen, at "naturen skal have plads til at råde langs kysten, sådan at der sikres et varieret kystlandskab med dertil kendetegnende fauna og flora. For at medvirke til det vil kommunen som udgangspunkt modsætte sig etablering af kystsikringsanlæg (...) ".
  
Nørlev Strands grundejerforening har nu fået lov til at putte sand ind under husene som en nødløsning, blandt andet fordi der igen er varslet storm i området.

Forsiden lige nu