Fredag blev det lidt dyrere at fylde tanken. Benzinprisen steg til over 13 kroner literen. Foto: Arkiv

13 kroner for en liter benzin

Fredag klokken 10 er prisen på en liter benzin steget til rekordhøje 13,12 kroner.

Det er dyre, gyldne dråber, der fra klokken 10 fredag formiddag løb ud af slangerne på landets benzinstandere. 13,12 kroner må man betale for en liter 95 oktan, og det er rekord, da det er første gang, priserne kommer over 13 kroner.

Og der er angiveligt mange årsager til den rekordhøje prisstigning.
Både den hårde danske vinter, USA's storforbrug af benzin og olie og usikkerhed omkring Irans fremtidige olieforsyning har sendt prisen i vejret.

Prisen er dog målt i løbende priser og tager altså ikke højde for inflation. Målt i faste priser har benzin været dyrere end 13,12 kroner. I både 1981 og 1982 nåede prisen over 14 kroner - i 2012-priser - som følge af den anden oliekrise i 1978.

Ud over stigningen på benzinprisen stiger prisen på diesel også. En liter diesel koster nu 12,12 kroner, og det tangerer prisrekorden fra januar i år.

Priserne er dog en vejledende listepris for de store multinationale selskaber. Det vil altså stadig være muligt at finde billigere benzin ved et af lavprisselskaberne.

Men olieanalytiker fra Statoil, Peter Rasmussen, vurderer, at priserne ikke vil opleve større udsving end 25 øre i den næste uges tid.

/ritzau/