30 millioner: Minister klar med flere penge til bæredygtig udvikling i landsdistrikter

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Erhvervsministeren afsætter flere midler til de lokale aktionsgrupper i Region Nordjylland.

Som et led i arbejdet med landbrugspakken beskar den tidligere V-regering de lokale aktionsgrupper. Den nedskæring ruller erhvervsminister Simon Kollerup nu tilbage.

Han afsætter dermed 30 millioner kroner mere i 2020 til de lokale aktionsgrupper. Mere præcist 30 millioner kroner til lokale projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne.

Der er i alt 26 lokale aktionsgrupper på tværs af landet, som tilsammen dækker 56 kommuner og 27 småøer.

I region Nordjylland er det de fire lokale aktionsgrupper LAG Jammerbugt-Vesthimmerland, LAG Thy-Mors, LAG Frederikshavn, Hjørring og Brønderslev og LAG Himmerland, der sammen med LAG Småøerne og LAG Langeland, Læsø, Samsø, Ærø står for den lokale udviklingsstrategi og prioritering af projekter.

Med LAG-midlerne får borgere, virksomheder og foreninger en økonomisk hånd til at udvikle det lokale erhvervsliv eller til at understøtte gode levevilkår i landdistrikterne og på de små øer.

- Jeg tager mit ansvar som minister for landdistrikterne meget alvorligt. Vi skal styrke lokalsamfundene og her er flere midler til LAG-foreningerne en god måde at sikre, at midlerne skaber en positiv forskel lokalt – også i Region Nordjylland, siger erhvervsminister Simon Kollerup (Socialdemokratiet).

Regeringens forøgelse af LAG-midlerne betyder, at de lokale aktionsgrupper i Region Nordjylland efter årsskiftet tilsammen får yderligere 4,96 mio. kr. mellem hænderne til at fremme nye projekter i Region Nordjylland. Dertil kommer, at LAG Småøerne og LAG Langeland, Læsø, Samsø, Ærø tilsammen får yderligere 3,68 mio. kr., der også kan komme projekter i Region Nordjylland til gode.

Tidligere har de lokale aktionsgrupper i Region Nordjylland bl.a. givet støtte til et oplevelsescenter for Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg og det første økologiske mikromalteri i Danmark.

Læs også Borgmester raser over LAG-nedskæringer

- Til trods for den åbenlyse værdi LAG-midlerne har for landdistrikterne i forhold til for eksempel at skabe og fastholde arbejdspladser i landdistrikterne, valgte V-regeringen i sin tid at beskære ordningen. Det er en helt skæv prioritering, hvis man er interesseret i vækst og udvikling i hele landet. Derfor har den nye regering besluttet at rulle besparelsen tilbage i 2020 og tilføre yderligere 30 millioner kroner til området i 2020, siger erhvervsminister Simon Kollerup (Socialdemokratiet).

Læs også Håb for nordjyske museer: Ny tilskudsordning foreslået

Erhvervsministerens forventning er, at flere midler til de lokale aktionsgrupper vil understøtte bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne og på de små øer. De grønne projekter skal være med til at styrke lokalsamfundene og skabe flere arbejdspladser.

Forsiden lige nu