LIGE NU:

3F i Nordjylland: Faglærte er de første til at ryge i en økonomisk krise

Ny måling viser, at cirka 20 procent af danskerne frygter af miste deres arbejde på grund af Coronakrisen. Ifølge 3F deler flere nordjyder samme frygt.

De sidste par uger har regeringen lavet forskellige tiltag, der skal sikre, at så mange som muligt stadig har et arbejde efter Coronakrisen. Alligevel frygter hver femte dansker, der i dag har et job, at miste det på grund af Coronakrisen. Det viser en ny måling fra Megafon.

Noget tyder på, at det er en begrundet bekymring. For ledigheden stiger støt, hvilket den har gjort næsten siden statsminister Mette Frederiksen lukkede det meste af Danmark ned fra den 12. marts.

Nordjysk bekymring

Det kan også mærkes hos 3F i Nordjylland. Her er antallet af medlemmer, der er tilmeldt Jobnet, som er en portal for ledige, steget med næsten 40 procent de sidste tre uger.

Antallet af medlemmer tilknyttet 3F i Nordjylland, som er tilmedlt Jobnet

Finn Jenne er formand for 3F Frederikshavn. Han forstår godt, at mange frygter for deres arbejde.

- Vi ved, at særligt vores medlemmer er de første, der bliver ramt, når krisen rammer, siger han.

- Så der er ikke noget at sige til, at mange i blandt andet hotel- og restaurationsbranchen og transportbranchen frygter, at de ikke har noget arbejde, når tingene kommer tilbage til normalen.

Stor hjemsendelse fra nordjysk værft

I Frederikshavn ligger Orskov Yard, som indtil corona lukkede Danmark ned, havde en fyldt ordrebog. Men også her har krisen haft konsekvenser. Værftet har mistet flere ordrer, og har været nødsaget til at sende halvdelen af deres arbejdere hjem.

- Det giver noget usikkerhed, og folk tænker 'hvorfor lige mig? Og hvornår kan jeg komme tilbage'?, siger Karsten Frederiksen. Han er tillidsrepræsentant på Orskov Yard.

- Hvis tingene ikke normilaserer sig, kan man frygte, at det måske først går ud over værfterne, siger han.

Frygter udenlandsk udskiftning

Finn Jenne fra 3F Frederikshavn fortæller, at der er sket en ændring blandt medlemmerne fra for tre uger siden til nu.

- I starten blev mange grebet af panik, fordi man ikke vidste, hvad der ville ske i morgen. Men nu frygter vores medlemmer mere fremtiden på den lange bane, siger han.

- Flere medlemmer i industrien og hotelrengøring er bange for, at deres arbejdsgivere benytter sig af coronakrisen til at udskifte dem med udenlandsk arbejdskraft, siger Finn Jenne.

Men han er også sikker på, at når samfundet kommer i gang igen, skal der bruges mange faglærte igen.

- Der kommer en hverdag igen, og så skal vi nok komme i gang. Men det kan godt blive hårdt, indtil det sker.