Arkiv. Foto: Torben Lykke Larsen

5 gode råd: Sådan undgår du minus på kontoen

Uge 11 er Pengeuge, og folkeskoleeleverne får undervisning i at holde styr på deres økonomi. Vi har samlet fem gode råd her.

Du kender det sikkert udmærket godt. Det er sidst på måneden, og du er overbevist om, at du stadig har et stort plus på din konto. Men ak, da du tjekker din bankkonto på mobilen, kan du se, at du faktisk er 500 kroner i minus. 

Det kan virke uoverskueligt og besværligt at holde godt øje med sin økonomi, men i sidste kan du spare mange penge. 

For at give unge mennesker et godt forhold til deres økonomi tidligt i livet afholder Finans Danmark årligt en Pengeuge i uge 11 for over 30.000 folkeskoleelever. Her modtager eleverne på klassetrinnene 7.-9. undervisning i, hvordan man holder styr på sin økonomi. 

Læs også Pengeuge: Folkeskoleelever rustes til at varetage egen økonomi

Idéen er at give de unge mennesker værktøjerne til at holde styr på deres økonomi tidligt i deres liv. I den forbindelse har eleverne haft besøg af bankrådgivere i hele landet, så de unge kan blive klædt godt på til at varetage deres egen økonomi.

Til dig som måned efter måned oplever minus på kontoen har vi samlet fem gode råd fra Finans Danmark til, hvordan du får sparet penge op.

1. Undgå impulskøb. Brug kun de penge, du har besluttet dig for at bruge.

Impulskøb er ofte skyld i, at indkøbsturen bliver meget dyrere end forventet. Her er tre simple råd til at undgå impulskøb:

  • Lav en indkøbsliste, og hold dig til den, når du handler.
  • Undgå at handle på tom mave. Hvis blodsukkeret er lavt, har vi større tendens til at blive fristet af madvarer, vi ellers ikke ville have købt.
  • Overvej dine køb en ekstra gang. Gå hjem, og tænk over, om du virkelig har brug for det, før du køber eksempelvis tøj eller gadgets.

2. Spar op til større ting. Hvis du sparer selv små beløb op hver måned, bliver det hurtigt til mange penge.

Du kan begynde bare med at lægge nogle hundrede kroner til side hver måned, for i sidste ende kan det blive til mange penge.

3. Lad være med at låne til forbrug. Det bliver dyrt i længden, og du kommer til at betale mange penge i renter og gebyrer.

Står du alligevel i gæld, så prøv at tjekke dine lån igennem, og se, om du kan finde nogle billigere lån et andet sted. Prøv gerne at samle dine lån ét sted. 

Der er også flere måder, du kan spare på dit forbrug.

  • Købt brugt, eksempelvis når det kommer til tøj, studiebøger og køkkenudstyr.
  • Kør i bil sammen andre, eller del bilen.
  • Brug madresterne, og undgå madspild. Lav en madplan.
  • Gå på tilbudsjagt. 
  • Betal kun for abonnementer, du bruger. Hvis du eksempelvis har et fitness-abonnement eller et eller abonnement til en streamingtjeneste, du ikke bruger, så aflys det.

4. Læg et budget for din økonomi. Husk at tage højde for uforudsete udgifter

Gennemgå dine udgifter, og se, hvad du kan skære fra. Overvej, om du bør få et hævekort i stedet for et kreditkort, så du ikke kan gå i minus på din konto.

5. Prioritér din penge. Du har ikke råd til alting, så find ud af, hvad du helst vil have.