LIGE NU:

50-årige tvivler på job

Personer over 50 tror, at deres alder vil være en hindring for at finde nyt arbejde. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken.

I årtier har politikerne og de økonomiske eksperter prædiket, at de ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet, hvis også velfærdsstaten skal hænge sammen økonomisk i fremtiden. Men forestillingen om aldersdiskrimination på arbejdsmarked hersker alligevel i så udpræget grad, at selv personer, der er i arbejde og blot lige har fejret deres 50-års fødselsdag, stærkt tvivler på, at de kan få et nyt job, hvis de skulle blive ledige.

Blandt de 50-54-årige erklærer 67 procent sig helt eller overvejende enige i, at "min alder vil være en hæmsko, hvis jeg skulle søge et nyt job i morgen", og 84 procent af dem, der er fyldt 55 år, mener, deres alder vil være en hindring for at finde et nyt arbejde.

Professor Per H. Jensen fra Aalborg Universitet mener, at de negative holdninger kan blive selvopfyldende profetier, hvis personer over 50-årige får sparket og skal finde et nyt arbejde.

- Man kan frygte, at de nærmest på forhånd opgiver at finde et nyt job, siger Per H. Jensen til Politiken.

Hans forskning viser, at ældre, der bliver ledige, enten reagerer ved at give op eller "søger arbejde som sindssyge", da de vil tage til takke med næsten alt.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen begynder at falde efter de 50 år.