LIGE NU:

50 døde som følge af spritulykker

9,8 milliarder danske kroner. Sådan lyder regningen til det danske samfund for udgifter til de spritulykker, der har været fra 2006-2010. Det viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik. Nordjylland topper listen over spritulykker.

Fra 2006-2010 kom i alt 4897 personer til skade eller døde i en spritulykke, fordelt på 416 dræbte, 2199 alvorligt tilskadekomne og 2282 lettere tilskadekomne.

Nordjylland er den region, hvor flest har mærket konsekvensen af spritkørsel. I perioden blev 50 dræbt, 284 kom alvorligt til skade, og der var 374 let tilskadekomne som følge af spritkørsel.

En spritulykke har ikke kun store konsekvenser for de involverede og deres pårørende. Det koster også samfundet dyrt. Beregninger fra Rådet for Sikker Trafik viser, at hver gang en borger kvæstes i en trafikulykke, koster det i gennemsnit samfundet 2 mio. kroner. Beløbet indbefatter udgifter til Politi og redningsvæsen, behandlingsomkostninger, nettoproduktionstab og materielskadeomkostninger.

Sommeren er højsæson for spritulykker. I dag sparker Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med TrygFonden, Politiet, De Regionale Færdselssikkerhedsudvalg og Kommunerne i Danmark kampagnen "Rigtige Venner hjælper hinanden sikkert hjem" i gang. Den varer frem til 4. juli.