5000 tons jord forurenet - Skydebane renses

Kugleregn over skydebaneterræn siden 2. verdenskrig har sat sine spor i jorden.

Forsvaret er lige nu i færd med at fjerne forurenet jord fra et skydebaneterræn, der har været brugt siden 2. Verdenskrig.

Anlægget blev bygget af tyskerne efter Danmarks besættelse, og siden har først tyske og siden danske soldater indtil 1997 testet alt fra håndvåben til kanonerne på militærfly på skydebanen ved Vadum.

Men de mange års skyderier har sat sine spor i form af en massiv jordforurening. Mindst 5000 tons jord er forurenet med tungmetaller.

- Det, der er problemet, er bly, nikkel og zink, men med bly som den altovervejende forureningskilde, siger Henrik Søgaard Larsen, som er biolog ved det rådgivende ingeniørfirma Niras.

- Det er relativt høje koncentrationer, det kan man sige sig selv. Vi finder simpelthen blyfragmenter og halve og hele projektilrester i jordvoldene og betonbygningerne.

Tungmetallerne binder sig til jorden, og derfor skaber de ikke problemer for eksempelvis grundvandet. Det betyder også, at den forurenede jord kan graves væk. Derfor er miljøtilsynet på stedet overbevist om, at stedet er helt renset, når jordprøverne viser, at der ikke er mere forurening.

- Vi forventer at være færdige om halvanden til to måneder med alt. Og så efterlader vi en flad mark, siger Henrik Søgaard Larsen.

Området vil blive solgt, når det er renset. Og på trods af de mange års forurening vil jorden ifølge miljøtilsynet sagtens kunne bruges til ganske almindeligt landbrug.


Seneste nyt

fra Nordjylland