AaB hjælper unge i job
Et nystartet samarbejde mellem AaB A/S, AaB af 1885 og Jobcenter Aalborg skal få flere unge sportsfolk i gang med job eller uddannelse. Samarbejdet skal først og fremmest puffe unge nydanskere i den rigtige retning.
Trænerne fra klubben skal hjælpe en ny AaB-jobkonsulent med at få øje på unge, der er egnede til jobs, som virksomheder har brug for. Trænerne og jobkonsulenter skal altså skabe et netværk mellem spillere og virksomheder.
Garanterer kvalitet
Trænerne kender de unge ret godt. De bruger mange timer sammen hver eneste sæson. Trænerne oplever de unge gennem deres op- og nedture, og de ser de unge i forskellige sammenhænge - f. eks. som individualister og som holdspillere.
En stor sportsklub som AaB har et særligt socialt ansvar, og samtidig trækker projektet på sponsorer og ikke mindst det kendskab til de unge, som klubbens frivillige har.
- Vi drager nytte af, at vores trænere har en særlig viden, der gør, at de kan få øje på de unges talenter ikke kun inden for sport, men også i erhvervslivet. Det øger chancen for, at virksomhederne får den helt rigtige mand - eller kvinde - til jobbet. AaB er et godt bindeled mellem de unge og virksomhederne, fortæller AaB's bestyrelsesformand Per Søndergaard.
Alle AaB's sponsorer får tilbuddet om at få nye medarbejdere gennem klubben, men Per Søndergaard påpeger, at det er alle regionens virksomheder, der kan få glæde af projektet.
Fra vestegnen til Nordjylland
Brøndby I.F. har kørt et tilsvarende projekt siden 2003, og erfaringerne har været positive. Omkring 400 unge nydanskere har fået et job på den måde. Disse positive erfaringer vil Jobcenter Aalborg og AaB nu forsøge at oversætte til nordjysk.
- Vores udgave af projektet vil give de unge sportsfolk adgang til AaB's store netværk af sponsorer. Dér gemmer der sig masser af jobmuligheder - til gavn og glæde for begge parter, fortæller Jette Frederiksen, leder af Jobcenter Aalborg Integration.
Solidt forankret i det lokale miljæ
Rådmand Mai-Britt Iversen er glad for, at projektet især er målrettet de unge nydanskere. Hun siger:
- Jeg får ofte statistikker ind på mit skrivebord, der viser, at unge, der hedder Fatima eller Ahmed, har svært ved at finde fast arbejde eller fritidsjob - uanset deres evner. Det vil vi gøre noget ved med det her projekt. Og hvad er et bedre udgangspunkt end AaB? Klubben er en international arbejdsplads, og den er samtidig solidt forankret i det lokale miljø.
Skal være topscorer-projekt
Aalborg Kommune har foreløbigt ansat en projektmedarbejder, der skal være med til at løbe projektet i gang. Projektmedarbejderen vil fra holde tæt kontakt til trænerne og de unge i klubben. Medarbejderen vil også besøge håndbold- og ishockeyholdene i sin jagt på jobtalenter. Valget er faldet på klubbens egen Jacob Friis, der er juniortræner med mange års erfaring i klubben.
Målet er, at godt 250 unge AaB'ere i løbet af den tre-årige projektperiode bliver en del af holdet på det nordjyske arbejdsmarked eller bænker sig på uddannelsesplads.