Aalborg-politikere sagsøges for musiktyveri

[size=2]Både V og K afkræves 100.000 kroner for ulovlig brug af popkunstneres musik til politiske formål. [/size]

Komponister og udøvende kunstnere vil ikke spændes på en politisk vogn, og de vil slet ikke acceptere udnyttelse af deres værker uden at være blevet spurgt på forhånd og eventuelt har sagt ja.
Derfor ender både Det Konservative Folkeparti og Venstre i retten i nær fremtid.

Organisationen DJBFA, der er landets største interesseorganisation for komponister inden for rytmisk musik, kræver 100.000 kroner fra både Venstre og De Konservative.

- Der er sket et skred, hvor politikere misbruger kunstnernes ophavsret, siger sekretariatschef Tjill Dreyer fra DJBFA.
De krænkede rettighedshavere, som rejser sagerne, er henholdsvis Nanna Lüders for de konservatives brug af sangen "Afrika" og popduoen Laid Back for Venstre i Aalborgs brug af sangen "Sunshine Reggae".

Torsdag kom det frem, at der er udtaget stævning mod de konservative for brugen af Afrika-sagen ved landsrådsmødet 2010. Sagen er endnu ikke berammet ved retten.

Det er til gengæld den anden sag, hvor Laid Back har sagt nej til, at Venstre i Aalborg brugte "Sunshine Reggae" i kommunalvalgkampen for et par år siden. Venstre lod kandidaterne synge sangen alligevel. Sagen kommer for retten i Aarhus den 19. december.

Også Dansk Folkeparti har været tæt på at ryge i retten for brug af popsange. På et landsmøde for knap et år siden optrådte partiets ungdomsorganisation med en hyldestsang til Pia Kjærsgaard på ABBA-sagen "Mamma Mia".

Da partiet over for pladeselskabet lovede, at ABBA-sangen ikke ville blive brugt igen, blev der ikke rejst sag.

Advokat Casper Andreasen fra DJBFA oplyser, at enkelte andre sager om tvister mellem politikere og kunstnere er blevet afsluttet ved frivillige forlig, hvor ingen af parterne udtaler sig om indholdet.
Det drejer sig også om en sag, hvor DJBFA-formanden - sangeren Pia Raug - var den ene part.