LIGE NU:

Aalborg Portland fri for energi-afgift

Skattereformen kunne have kostet livet for Aalborg Portland, men regeringen fritager cementkoncernen for den nye energi-afgift.

Ifølge regeringens nye skatteplan skal energiafgiften hæves med 15 kr. per GJ (gigijoule). Det ville koste Aalborg Portland 180 millioner kroner om året i ekstra energi-afgift. Derfor ville fremtiden have været usikker for Aalborg Portland, men regeringen har valgt at fritage cementvirksomheden fra afgiften.

- Aalborg Portland har verdens reneste cementproduktion. Derfor ville det være fuldstændig tosset, hvis vi med afgifter gjorde, at man flyttede produktionen til et andet land, hvor den ikke er nær så ren, siger Erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen til tv2nord.dk.

Udmeldingen vækker glæde hos Aalborg Portland. Her havde man ellers for nyligt indstillet nye kæmpeinvesteringer på 200 mio. kr.

- Vi er selvfølgelig utroligt glade for den udmelding fra ministeren, siger Henning Bæk, der er koncernøkonomi- og finansdirektør.

- Det er utroligt glædeligt, tilføjer han.

Erhvervsministerens budskab får nu Aalborg Portland til at genoverveje deres planer om at investere 200 millioner kroner i et nyt anlæg til alternativ brændsel.

- Når det falder endeligt på plads, så er vi klar til at gå i gang med investeringen med øjeblikkelig varsel, siger Henning Bæk.