LIGE NU:

Aalborg-satellit forsinket

Aalborg Universitet er så klar til at skrive dansk og europæisk rumhistorie med en minisatellit, men historiens vingesus lader vente på sig, for dårligt vejr i Japan udskyder opsendelsen af den nordjyske satellit.

Det drejer sig om satellitten AAUSAT5 - bygget af studerende fra Aalborg Universitet - der skal ud og være klar til at blive sendt i kredsløb om jorden i forbindelse med Danmarks første astronaut Andreas Mogensens mission til rumstationen i begyndelsen af september.

Opsendelsen skulle være sket søndag, men på grund af dårligt vejr i Japan, hvorfra satellitten skal sendes op, er det udsat til onsdag.

Planen er, at mens astronauten kommer op med en russisk Soyuz-raket 2. september, tyvstarter Aalborg-satellitten altså allerede nu med en rejse, som også har bragt den over USA og en sværm af krævende sikkerhedsprocedurer. Både det europæiske rumfartsagentur ESA og det amerikanske sidestykke NASA skal give grønt lys, og det gør de ikke uden videre.

- Det bliver det suverænt mest gennemtestede produkt, vi nogensinde har sendt op, fordi ESA har stillet meget store krav til kvalitet og test. Her til sidst er NASA og den japanske rumfartsorganisation JAXA også inde over, fordi vores satellit skal op med raketten fra Japan. Så vi har med alle de store at gøre, fortæller lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra Institut for Elektroniske Systemer.

Den 1 kg tunge og 10 cm x 10 cm x 11,4 cm store AAUSAT5 er som sine fire forgængere bygget på frivillig basis af universitetets ingeniørstuderende.