LIGE NU:

Aalborg Sygehus fjerner al kræft i hvert sjette tilfælde

Aalborg Sygehus kommer ind på en fjerdeplads blandt de store sygehuse, når det kommer til at fjerne kræft i æggestokken.

Både international og dansk forskning viser at kvindernes overlevelseschancer er helt afhængige af, hvor meget kræft gynækologerne er i stand til at fjerne. Og der er forskel på, hvor tit sygehusene er i stand til at operere kvinderne helt fri for kræft:

Rigshospitalet fjerner al kræft i 27,3 procent af tilfældene. Det samme gør Odense. Tallene for Skejby er 25 procent mens de for Aalborg er 16,7 procent. Herlev Sygehus, der også er et af de fem fungerende æggestoks kræftcentre operer kun al kræft væk i 6,3 procent af tilfældene.

Det viser ikke tidligere offentliggjorte tal fra Dansk Gynækologisk Cancerdatabase. Tallene er fra 2005.

Der opereres omkring 450 tilfælde af kræft i æggestokkene om året og først de seneste år er det blevet gjort lovpligtigt for gynækologerne at indrapportere operationsresultaterne til en fælles database. Talmaterialet er derfor spinkelt og overlæge Claus Hødahll, der står for databasen maner til forsigtighed, når tallene skal tydes:

- Der er endnu tale om et meget lille tal materiale. Og man må ikke lægge alt for meget i det. Men det tyder umiddelbart på, at de store centre er bedst til at fjerne al cancer, siger Claus Høgdall fra Rigshospitalet til TV2 ØST.