LIGE NU:

Aalborgfirma vil sælge solenergi til Uganda

[size=3]Til september opsættes et stort anlæg, der skal forsyne 65 fattige beboere i en ugandisk landsby med strøm.[/size]

En såkaldt studietur til Uganda for nordjyske virksomheder i december 2012 giver nu konkret resultat. Produktionen af et stort solcelleanlæg med 50 paneler er i fuld gang. Målet er at forsyne store dele af en fattig fiskerlandsby i Uganda med strøm. Meningen er også at System Teknik, som er virksomheden bag, skal bygge anlæg andre steder - og tjene penge på deres satsning.

- Det giver en rigtig god mavefornemmelse, at man kan lave forretning på noget, som gavner miljøet, og som er med til at højne levestandarden, siger direktøren i System Teknik, Karsten Ingemann Pedersen.

I dag bruger de fattige ugandere penge på dyr petroleum til forurenende lamper. Hver gang deres mobiltelefoner skal lades op, koster det også penge. Madlavningen foregår over bål, og brænde er heller ikke gratis. Så der er penge at spare for uganderne. Mange penge.

- Vi har regnet på det, og de første tre år, hvor anlægge skal betales, vil de spare 10-15 procent i forhold til deres nuværende udgifter. Senere er det omkring 50 procent, siger Carsten Ingemann.

I dag kiggede udviklingsminister Christian Friis Bach (Rad. V.) forbi Aalborgvirksomheden, og han var begejstret for det, han så.

- Uden elektricitet kan de mennesker ikke komme ud af fattigdommen. Og vi får aldrig den elektricitet ud til de fjerneste landsbyer med mindre vi har løsninger som dem her, så det er rigtig opmuntrende at se, siger ministeren.

System Teknik har fået økonomisk støtte til det første anlæg af netværksvirksomheden access2innovation, som også arrangerede turen til Uganda i december. Men de næste anlæg - og der er allerede tre på tegnebrættet - skal System Teknik selv stå for sammen med afrikanske partnere, og som direktøren siger:

- Det er bare med at komme i gang!

def_thumb,50_percent

play Nordjyske teatre slår dørene op torsdag aften

def_thumb,50_percent

play Skæbnekamp: "Det bliver forbudt for børn", skriver Vendsyssel FF's modstandere før aftenens bundbrag i første division

Fodbold FfI

FfI fodbolds førsteholdstrup ramt af corona-smitte

fitness fitnesscenter træning motion hadsund

play Nu er fitnesscentre genåbnet: - Det er en fantastisk følelse

def_thumb,50_percent

play Nordjyske teatre slår dørene op torsdag aften

def_thumb,50_percent

play Skæbnekamp: "Det bliver forbudt for børn", skriver Vendsyssel FF's modstandere før aftenens bundbrag i første division

Til forsiden

Til forsiden