Aalborgjollen af Utzon på Limfjordsmuseet
Aalborgjollen "Aleta" blev konstrueret af Aage Utzon i 1929. Nu bevares dette stykke kulturhistorie af Limfjordsmuseet.
Aleta bevares for eftertiden
Den 29. november 2008 døde den verdensberømte danske arkitekt Jørn Utzon. Nu bevares et af Utzon-familiens værker for eftertiden på Limfjordsmuseet. Det drejer sig om Aalborgjollen "Aleta".
Øvelsesbåd til søspejderne
Aalborgjollen er konstrueret i 1929 af Jørn Utzons fader, Aage Utzons, som øvelsesbåd til søspejderne i Aalborg, hvor bl.a. sønnen Jørn var en aktiv sejler.
Limfjordsmuseet med et stykke kulturhistorie
Limfjordens rolle som rekreativt område har i løbet af 1900-tallet fået en stadig vigtigere betydning.
Nu bevarer man på Limfjordsmuseet et stykke af denne kulturhistorie i form af Aalborgjollen "Aleta".
Benyttet på Hjarbæk Fjord
Jollen er bygget i 1990 og blev to år senere købt af Det Danske Spejderkorps Baunehøj Gruppe, der primært har benyttet den på Hjarbæk Fjord.
- Aalborgjollen spiller en vigtig rolle for den rekreative del af Limfjordens historie. Derfor er vi glade for, at vi på Limfjordsmuseet nu kan bevare et af disse stykker sejlende kulturarv for eftertidenudtaler museumsinspektør Thomas Olesen.
Klinkbygget træbåd på seks meter
Aalborgjollen blev konstrueret af skibskonstruktør Aage Utzon i 1929 som øvelsesbåd for søspejderne i Aalborg. Aage Utzons søn, arkitekten Jørn Utzon, var selv søspejder.
Jollen er en klinkbygget træbåd på næsten 6 meter med sprydstagerig, og sikkerheden er vægtet højt. I 1940 blev den landskendt som obligatorisk øvelsesbåd for søspejdere i Det Danske Spejderkorps, og den har siden været benyttet flittigt i hele Danmark.
I de seneste år er Aalborgjollen imidlertid begyndt at forsvinde fra de danske farvande. De bliver i stedet erstattet af moderne øvelsesfartøjer i plastic, der kræver langt mindre vedligeholdelse.
Historisk bådebyggeri
Det er Limfjordsmuseets historiske bådebyggeri, der varetager konserveringen af museets sejlende genstande.
- Jollen var overordnet set i en pæn stand, da vi modtog den, men dele af den trængte til en finpudsning. Vi giver den i øjeblikket en grundig restaurering udtaler museets nye skibstømrer Klaus Nielsen.
Han lover i øvrigt at jollen til sommer vil være klar til at sejle ud på fjorden med museumsgæster.