AAU klar med de første nordjyske læger

Den første årgang af læger uddannet i Nordjylland går til deres afsluttende eksamen på Aalborg Universitet i næste uge.

De første læger uddannet i Nordjylland står inden længe klar til at afhjælpe lægemanglen i landets nordligste region. Mandag og tirsdag i næste uge går den første årgang af medicinkandidater fra Aalborg Universitet (AAU) til deres afsluttende eksamen, og en uge senere aflægger de 20 nye læger deres lægeløfte.

Det giver anledning til stolthed og glæde hos både universitetet og Region Nordjylland.

- De nye læger fra AAU er en milepæl i universitetets historie. Og de viser, at AAU er med til at løse samfundets store udfordringer – i dette tilfælde manglen på læger i Danmark. Derudover har universitetets sundhedsvidenskabelige fakultet vist, at det kan levere endnu flere læger, hvis ministeren vil give os lov, siger rektor på Aalborg Universitet Per Michael Johansen.

Lægeuddannelsen på Aalborg Universitet optog de første 50 studerende i 2010 efter en længere debat om lægemangel i Nordjylland. Sidste år fik universitetet tildelt yderligere 50 studiepladser, men hvis antallet af medicinstuderende skal svare til regionens andel af befolkningen, skal det op på 150 studerende om året, lyder det fra universitetet.

Ulla Astman, regionsrådsformand i Nordjylland, bakker op om universitetets ønske om et årligt optag på 150 medicinstuderende, men først og fremmest glæder hun sig til, at de nordjyske patienter får gavn af de nyuddannede læger.

- Det er en stor dag for det nordjyske sundhedsvæsen, når de første lokalt udklækkede læger om få dage er færdiguddannede. Jeg håber, at de vælger et arbejdsliv her i Nordjylland, for vi har brug for dem. De første lægedimittender fra AAU vil helt sikkert bidrage til at afhjælpe den lokale lægemangel, men vi har brug for mange flere. Derfor bakker vi fuldt op om universitetets ønske om at øge det årlige optag på lægestudiet til 150, siger Ulla Astman.

36 praktiserende lægestillinger er ubesatte
Erfaringer fra både Danmark og udlandet viser, at læger typisk bliver boende og får arbejde i det område, hvor de er uddannet. Der er lige nu 36 ubesatte stillinger som praktiserende læge i Region Nordjylland, og over en tredjedel af regionens godt 300 praksislæger er over 60 år. Derudover mangler der også speciallæger på de nordjyske sygehuse inden for eksempelvis kirurgi, psykiatri, hjertesygdomme og kræftbehandling.

Fagligt set adskiller lægestudiet i Aalborg sig ikke fra de andre medicinuddannelser i Danmark. Derimod har studiet en anderledes tilgang til, hvordan det faglige indhold læres. AAU benytter sig af såkaldt problembaseret læring, hvilket for medicinstudiet betyder, at patienthistorier altid er omdrejningspunktet i undervisningen. Derudover prioriteres det kliniske aspekt af uddannelsen meget højt, og de studerende på kandidatdelen opholder sig udelukkende på Aalborg Universitetshospital eller i praksis i alle tre studieår.

- Vi har benyttet et læringskoncept, som også bruges på store udenlandske medicinske fakulteter, nemlig den problembaserede læringsmodel. Vi anvender cases fra dag et, og casen kan være på papir, men det kan også være en patient. Jeg er sikker på, at dimittenderne med baggrund i AAU’s uddannelse bliver gode til at sætte patienten i centrum, siger dekan på AAU’s Sundhedsvidenskabelige Fakultet Lars Hvilsted Rasmussen.

Lokal uddannelse vigtig for lægedækningen
På Aalborg Universitetshospital ser lægefaglig direktør Morten Noreng frem til, at de nye læger begynder deres virke.

- Det har stor betydning, at læger uddannes lokalt i forhold til lægedækningen, hvis vi skal leve op til det nationale mål om sundhed for alle. Det er godt for både befolkningen og for hospitalet, at vi nu har fået de første læger uddannet fra Aalborg Universitet. Det medfører både ansvar og pligter i forhold til at give dem gode arbejdsforhold efterfølgende, og det er vi meget bevidste om, siger Morten Noreng.

Af de godt 50, som begyndte på AAU’s medicinstudie i 2010 har en del holdt orlov under studiet på grund af barsel, sygdom eller i flere tilfælde forskningsforløb eller lægevikariater. Derfor er det kun 20, som gør uddannelsen færdig i år. Yderligere 16 forventes at dimittere næste år og to i 2018.

Årets nye nordjyske læger får overrakt deres eksamensbeviser ved en dimission onsdag 29. juni, her vil blandt andre sundhedsminister Sophie Løhde (V) overvære dimittenderne aflægge lægeløftet. 


Seneste nyt

fra Nordjylland