Advokat: - 72-timersregelen bør droppes
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Hvert år kæmper mange nordjyder for at få den skadeserstatning, som de mener, de er berettigede til. Men det kan de ikke, fordi lægen ikke har noteret alle skader senest tre døgn efter ulykken. Den regel bør droppes, mener advokat.
Hvert år kæmper flere nordjyder for at få skadeserstatning, men mange får afslag på grund af manglende straks-symptomer – altså symptomer, som er dokumenteret indenfor 72 timer.
- Hvis man ikke kan bevise, at man har haft gener fra staten, så har man en dårlig sag, siger Marianne Fruensgaard, der er advokat i firmaet HjulmandKaptain.
For at få udbetalt erstatning skal man kunne bevise, at det er en ulykke, som er skyld i de smerter, man har. Ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som hvert år behandler 60.000 sager, skal skader være noteret senest tre døgn efter ulykken.
- I systemet er der den opfattelse, at der skal være straks symptomer og det skal være indenfor 72 timer. Det er den regel, man praktiserer i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som vurderer alle arbejdsskader og private sager. Så hvis der ikke er straks-symptomer, og man ikke kan dokumenterer straks-symptomer, så risikerer man at skaden bliver afvist, fortæller Marianne Fruensgaard.
Vi oplever mange sager, hvor lægen ikke har fået noteret korrekt. Men lægerne er heller ikke klar over, at deres notater senere skal bruges som dokumentation i en retssag.
Marianne Fruensgaard, Advokat, HjulmandKaptain.
Pia Dam er en af de nordjyder, der lige nu kæmper for at få udbetalt erstatning. Efter hun blev påkørt i sin bil, blev hun kørt til Regionshospital Nordjylland i Thisted.
- På sygehuset klager jeg over smerter i mine knæ og ankler, siger hun.
Men i hendes journal står der ikke noget om smerter i hverken knæ og ankler. Fordi Pia Dams skader i knæ og ankler ikke bliver noteret, kan hun ikke få udbetalt erstatning fra forsikringen.
Hos advokaterne HjulmandKaptain fører de hvert år mellem 25 og 50 skadessager, hvor lægen ikke har fået noteret alle skader.
- Vi oplever mange sager, hvor lægen ikke har fået noteret korrekt. Men lægerne er heller ikke klar over, at deres notater senere skal bruges som dokumentation i en retssag, siger Marianne Fruensgaard.
Flemming Knudsen, der er cheflæge på Regionshospital Nordjylland i Thisted, vil ikke kommentere på den konkrete sag, men han fastholder, at alle skader bliver dokumenteret. Herudover fortæller han, at han ikke kender til nogen 72-timersregel.
Ifølge Marianne Fruensgaard er det problematisk, at lægejournalen er så afgørende, eksempelvis i sager som Pia Dams. Hun så gerne at forsikringsselskaberne droppede 72-timers reglen.
- Jeg synes, man bør være mere nuanceret i forhold til at bruge journalen, som den eneste beviskilde. Man skal være forsigtig med at sige, at hvis det ikke er noget, der er noteret i journalen indenfor 72 timer, så er det der nok ikke, siger Marianne Fruensgaard.