Aflysning af julegudstjenester: Kirkerne havde 14 timer til at aflyse eller afvikle
I en pressemeddelelse den 23. december opfordrede Provsteforeningen, Præsteforeningen, Landsforeningen af Menighedsråd og biskopperne til, at julegudstjenesterne landet over skulle aflyses. Men den besked kom bare alt for sent, lyder det nu fra menighedsrådsmedlemmer og ansatte i folkekirken.
I en pressemeddelelse den 23 december opfordrede Provsteforeningen, Præsteforeningen, Landsforeningen af Menighedsråd og biskopperne til, at julegudstjenesterne landet over skulle aflyses. Men den besked kom bare alt for sent, lyder det fra menighedsrådsmedlemmer og ansatte i folkekirken.
Der var stille i mange kirker juleaften, da de fleste nordjyske kirker havde valgt at aflyse deres julegudstjenester. Men den mulighed, fik kirkerne først den 23. december, og det ærgrer Hans Jørgen Dalum, der er menighedsrådsformand i Vodskov Sogn.
- Det blev jeg ked af og vred over. Med 14 timer til den første gudstjeneste skal vi tage stilling til, om vi vil aflyse, siger Hans Jørgen Dalum.
Normalt kan en julegudstjeneste kun aflyses, hvis et enigt menighedsråd og kirkens præster får godkendt en ansøgning fra biskoppen.
- Lokalt havde vi ikke kompetencen for at aflyse gudstjenesten, før sent om aftenen, siger Hans Jørgen Dalum.
I Vodskov Kirke valgte man at aflyse julegudstjenesterne af hensyn til risikoen for smittespredning. Men på grund af det korte varsel, var der ikke mulighed for alternative gudstjenester.
- Hvordan skulle vi kunne nå at søge om tilladelse hos politiet til en drive in gudstjeneste? Og få det sagt til menigheden? Det kom alt for sent. Det kunne ikke lade sig gøre, siger Hans Jørgen Dalum.
Han får opbakning fra Christian Roar Pedersen, der er sognepræst i Hals og Hou Kirker.
- Man kommer med nogle nye retningslinjer under 24 timer inden man skal afvikle julegudstjenesterne. To dage før fik vi at vide, at vi godt kunne afvikle. Det er simpelthen uanstændigt at behandle folkekirken på den måde, siger Christian Roar Pedersen.
Ansvaret ligger hos politikerne
Christian Roar Pedersen og Hans Jørgen Dalum mener dog, at ansvaret bør placeres forskellige steder.
- Problemet har helt klart været den overordnet ledelse af kirken. Det er kirkeministeriet og kirkeministeren, mener Hans Jørgen Dalum.
- Aben ligger hos regeringen. Det er ikke præster eller menighedsråd, men regeringen, lyder det fra Christian Roar Pedersen.
Til gengæld er de enige om, hvor kirkens prioriteter fremad skal ligge.
- Kirken skal sprede håb. Selv under en corona epidemi, siger Christian Roar Pedersen.
- Vi skal se fremad nu. Hvordan får vi det hele startet op igen, både med hensyn til pandemien og med hensyn til det fantastiske liv vi har i folkekirken, slutter Hans Jørgen Dalum.