Aftale om lønkompensation i nedlukkede kommuner på plads

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har søndag landet en aftale, der skal holde hånden under de nordjyder, der bliver ramt af regeringens nedlukning af syv kommuner. Flere brancheorganisationer melder ud, at de er tilfredse med aftalen.

Regeringens beslutning om at lukke en række virksomheder i syv nordjyske kommuner og lukke for trafikken til og fra kommunerne kommer til at få økonomiske konsekvenser for mange virksomheder og lønmodtagere.

Derfor har regeringen og arbejdsmarkedets parter netop landet en aftale, der skal holde hånden under virksomheder og lønmodtagere, mens nedlukningen står på.

Virksomheden kan få 75 procent i lønkompensation for de samlede lønudgifter for omfattede funktionærers løn og 90 for omfattede ikke-funktionærers løn om måneden. Beløbet kan dog maksimalt være 30.000 kroner om måneden pr. ansat.

Pendlere i og uden for de syv berørte kommuner vil få samme lønkompensation efter samme model. Her kan der maksimalt udbetales 45.000 pr. ansat om måneden.

Brancheorganisationer tilfredse med aftalen

Dansk Erhverv er tilfredse med aftalen, og administrerende direktør Brian Mikkelsen ser samtidig frem til mandagens politiske forhandlinger, hvor man skal drøfte kompensationsordninger for virksomheder, der ikke bare oplever nedgang i omsætningen, men de facto bliver nedlukket på grund af restriktionerne.

- Når man beslutter at tvangslukke syv kommuner, så har det ikke alene konsekvenser for de ramte erhverv, der bor bag byskiltet. Også borgere og virksomheder, der normalt ellers er afhængige af at kunne pendle på tværs af kommunegrænser, går en sværere tid i møde end normalt. Restriktionerne virker som ringe i vand, og derfor vigtigt, at der indføreres en kompensationsordning, hvor også pendlere bliver omfattet. Det kan vi med tilfredshed konstatere, at aftalen også har fokus på, siger Brian Mikkelsen.

Også brancheorganisationen for hotel- og restaurationsbranchen HORESTA ser med tilfredshed på dagens aftale.

Kirsten Munch, der er politisk direktør i HORESTA, havde dog håbet på, at aftalen gjaldt i længere tid end de fire uger, den er gældende, da hun mener, det er urealistisk, at virksomhederne er tilbage til normale forhold, så snart Nordjylland lukker op. Hun peger dog på et andet element som noget helt særligt for denne aftale.

- Endelig bliver det muligt at bryde med det, som vi kalder ”CVR-nummer-problematikken”. Kæder eller virksomheder med flere enheder har gennem hele krisen udelukkende kunnet få hjælp med afsæt i situationen for hele virksomheden. Det gør man op med nu, så forholdene for de lokale filialer i de syv ramte kommuner bliver omdrejningspunktet,” siger Kirsten Munch.


Seneste nyt

fra Nordjylland