Aktion på 50 byggepladser
At sikkerheden i byggebranchen alt for mange steder er alt for dårlig er ikke nogen nyhed. Hver dag sætter mange medarbejdere i branchen liv og lemmer på spil, når de går på arbejde, og alene i sidste uge skete der tre dødsulykker ved byggearbejde. Derfor
mange bud
Gitte Møller Jensen, fra Arbejdstilsynet siger til TV2/Nord:
- Vi besøgte 50 byggepladser i Nord- og Midtjylland. På 2/3 af byggepladserne blev der pålagt enten et "straks-påbud" eller et direkte forbud.
Manglende stillads
De mange på- eller forbud er af vidt forskellig karakter.
Eksempelvis besøgte de en arbejdsplads, hvor arbejdet foregik i stor højde, uden tilstrækkelig sikring - manglende stillads. Her var de ansatte i betydende overhængende fare, og Arbejdstilsynets repræsentant nedlagde øjeblikkeligt et forbud mod at arbejde videre.
Manglende høreværn
Mange steder blev der ikke anvendt høreværn, eksempelvis ved arbejde med vinkelsliber. I disse tilfælde blev der nedlagt et "straks-påbud" af den tilsynsførende fra Arbejdstilsynet.
Andre fik et "straks-påbud" på grund af utilstrækkelig stillads, med deraf følgende nedstyrtningsfare.
Reagerede ikke på påbuddet
En af Arbejdstilsynets tilsynsførende kunne berette følgende historie: Han var ude på en byggeplads, hvor de ansatte manuelt hejste stilladsdele op. Der blev nedlagt et "straks-påbud". Da den tilsynsførende senere på dagen tilfældigt, kørte forbi samme arbejdsplads, viste det sig, at de ansatte stadig manuelt hejste stilladsdele op - på trods af "straks-påbuddet".
- Ved aktionen i dag har der været flere "straks-påbud" end tidligere, især med hensyn til støj, siger Gitte Møller Jensen fra Arbejdstilsynet.
- For Arbejdstilsynet handler det om at vise bygge- og anlægsbranchen, at så længe branchen ikke har styr på sikkerheden, bliver myndigheden ved med at sætte fokus på området. Både i forbindelse med vores daglige besøg på byggepladserne, og når vi går i aktion over hele landet, siger kontorchef Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet. - Samfundet hverken kan eller vil acceptere, at man lader hånt om de ansattes sikkerhed, og det er et ansvar der hviler på både den enkelte virksomhed og på byggebranchens organisationer.
Fakta:
I 2007 skete der 65 dødsulykker på danske arbejdspladser. Heraf skete 13 dødsfald på byggepladser. Der er i 2007 anmeldt 5.543 andre alvorlige ulykker. Det svarer til, at hver ottende anmeldte arbejdsulykke i 2007 var så alvorlig, at den medførte amputation, knoglebrud eller skader på omfattende dele af legemet.