Alhohol- og narkopåvirkede bilister i stribe af uheld

Henover weekenden har vågne betjente fået fingrene i flere påvirkede bilister. Foto: Kim Haugaard / Ritzau Scanpix

Henover weekenden har politiet haft travlt på landevejene. En fuld bilist endte i autoværn, en anden stak af fra patruljevogn og en tredje blev anholdt med methamfetamin i blodet.

De nordjyske betjente har haft mere end nok at se til henover weekenden med påvirkede bilister bag rattet. 

Fredag aften mistede en bilist herredømmet over sin bil på E45 i nærheden af Aalborg SV-frakørslen. Føreren, en 22-årig mand, overhalede en anden personbil og skred ud med bagenden af sin bil, hvorefter han kolliderede med autoværnet. Det fremgår af Nordjyllands Politis døgnrapport fra weekenden. 

En patrulje ankom til stedet kort efter uheldet, hvor betjentene heldigvis kunne konstatere, at der ikke var sket personskade i uheldet. Den forulykkede personbil var dog totalskadet.

En alkometertest afslørede dog, at føreren af den forulykkede personbil var påvirket af spiritus over de tilladte 0,5 promille. Han blev derfor sigtet og anholdt for spritkørsel.

Hvor stor er bøden for spritkørsel?

Bliver du stoppet af politiet, vil du få følgende straf, hvis det er første gang, at du bliver taget for spirituskørsel:

Vi antager, at du tjener 30.000 kr. om måneden (brutto) og bliver taget med en promille på 0,93. Du får ca. 13.000 kr. i bøde. Du får også frakendt kørekortet betinget.

 

Det betyder, at du skal bestå en ny teori- og køreprøve inden for 6 måneder. Dumper du til en af prøverne, skal du aflevere kørekortet og får det først tilbage, når du har bestået begge prøver.

Oven i det skal du gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3.200 kr.

Se mere

Stak af og endte i en busk

Få timer senere standsede en patrulje klokken 03.04 en personbil til et rutinetjek i Blokhus. 

I bilen sad den 25-årige mandlige fører og to passagerer: En 42-årig mand og en 45-årig mand. I stedet for at standse accelererede føreren af bilen dog kraftigt i et forsøg på at stikke af fra politipatruljen. Patruljen anvendte derfor bilens udrykningssignaler og satte efter personbilen, der nu kørte til fare for andre trafikanter. 

Personbilen kørte kort efter galt, da den kørte ind i nogle hybenbuske for enden af Kr. Thomsensvej – heldigvis uden personskade til følge.

Føreren af bilen og den 42-årige mand flygtede fra den havarerede bil, mens den 45-årige mand blev ved bilen efter politiets anvisning. En hundepatrulje fandt dog hurtigt de to mænd, som blev tilbageholdt.

Ved en række tests blev det tydeligt, at føreren af bilen var påvirket af spiritus, kokain og amfetamin.

Politiet kunne også fastslå, at føreren af bilen ikke havde et gyldigt kørekort. Den 25-årige bilist blev derfor sigtet og anholdt for brud på færdselsloven, kørsel i frakendelsestiden, spritkørsel, narkokørsel og for ikke at have efterkommet politiets anvisninger.

Derudover blev der ved ransagning af bilen fundet 0,2 gram amfetamin og en ulovlig kniv, som den 42-årige mand erkendte ejerskab af. Han blev derfor sigtet og anholdt for brud på knivloven samt loven om euforiserende stoffer.

Den 45-årige mand blev også anholdt, men blev løsladt senere lørdag morgen, da han havde efterkommet politiets anvisninger ved anholdelsen og vurderedes ikke at have overtrådt loven.

20-årig påvirket bilist kørte ud på en mark i et solouheld

Dagen efter - søndag den 6. oktober kl. 03:25 - var en 20-årig mand del af et solouheld på Øster Hedevej i Hjørring.

Manden kørte ud på en mark og ringede selv 112 for at anmelde ulykken. En patrulje ankom til stedet efterfulgt af en ambulance. Manden virkede sløv og diffus ved patruljens henvendelse og klagede over smerter i nakken og ryggen. Han kunne dog selv gå over til ambulancen. Her kom han straks i behandling.

På hospitalet blev det dog senere tydeligt, at manden var under påvirkning af methamfetamin, hvilket formodentlig forårsagede solouheldet. Han er derfor blevet sigtet for kørsel under påvirkning af euforiserende stoffer.

Sådan er straffen for kørsel under påvirkning af stoffer

Kører du med euforiserende stoffer i blodet, er straffen den samme, som hvis du kører spirituskørsel med en promille på 1,21: 

  • Du får frakendt dit kørekort i 3 år og får en bøde.
  • Du skal desuden bestå en ny teori- og køreprøve og gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer og koster 3.200 kr.
  • Bliver du taget flere gange med ulovlige stoffer og/eller alkohol i blodet, stiger straffen.
Se mere

Forsiden lige nu