LIGE NU:

Allan sælger bedre end Abdulla

Du kan godt glemme alt om at drive en sund virksomhed, hvis du præsenterer dig med et udenlandsk klingende navn. Det oplever flere udlændinge i Nordjylland og nogen af dem er derfor begyndt at kalde sig danske navne.

Når Ayman Shamma tager telefonen i sin bilklargøringsvirksomhed i Aalborg, så præsenter han sig ikke med sit rigtige navn. Han kalder sig Jonas.

- Hvis man tager telefonen og siger det er Ayman, Mohammed eller Abdulla, så bliver kunderne skræmt væk, siger Ayman Shamma.

Ayman Shamma, der er statsløs palæstinenser fra Syrien, har tidligere søgt arbejde med sit rigtige navn på ansøgningerne. Her fik han kun afslag. Han har også forsøgt at sælge biler i sit arabiske navn, men det gik heller ikke.

- Så snart kunder så at jeg var udlænding, så sagde de bare "tak for kigget" og gik deres vej igen, siger Ayman Shamma.

Hos Anders Auto i Nørretranders vil man nok også forvente at ejeren er pæredansk. Men han hedder Rashad Jammal og kommer fra Libanon.

- Der er ikke ret mange autoværksteder der hedder noget med et udenlandsk navn. Jeg kender i hvert fald ikke nogen, siger Rashad Jammal.

Da Rashad var lærling kunne hans mester ikke finde ud af at udtale hans navn. Derfor kom Rashad til at hedde Anders. Det har han brugt lige siden.

- Rashad er svært at sige. Det vil bare give en masse bøvl med kunderne der ikke kan udtale det og kalder mig noget jeg ikke hedder. Det er bare nemmere at hedde Anders, siger Rashad Jammal.

Ayman Shamma indrømmer at han også selv kan være skeptisk overfor folk med udenlandsk baggrund.

- Jeg har haft en somalisk praktikant. Mit første instinkt var at vi ikke skulle have flere udlændige her på værkstedet, men han viste sig jo at være en rigtig fin fyr, siger Ayman Shamma.

Rashad Jammal frygter at nye kunder, der ikke kender ham, vil vælge ham fra alene på grund af hans navn. Derfor holder han fast i Anders.

- Hvad for et autoværksted vil du over på? Vælger du Rashads Auto eller Anders Auto. Jeg siger ikke alle vil gøre det, men jeg ved at nogen vil vælge Rashad fra, siger Rashad Jammal.

Det besluttede vi os for at teste på en tankstation i Aalborg. Her spurgte vi kunderne hvem de ville vælge, hvis der bil brød sammen på landevejen. Rashads Auto eller Anders Auto. Alle vi talte med valgte Anders.

- Jeg vælger Anders Auto, fordi jeg tror de er de mest reelle. Det er måske ikke helt fair, men sådan er det bare, siger Morten Larsen fra Aalborg.

- Jeg er nok lidt konservativ, så jeg vælger Anders, siger Jim Pedersen fra Støvring. Hvad så hvis jeg fortæller dig at Rashad kalder sig Anders? Ha ha, jamen så er jeg jo blevet taget i røven.

- Lige umiddelbart, så vælger jeg nok det danske navn. Det gør de fleste nok. Jeg tror ikke det er fordi vi er racistiske. Det danske navn lyder nok bare mere genkendeligt, siger Ole Prangsgaard fra Hjørring.

20210412-181351-L-1920x1279we

play De stikker og stikker: 75 procent af alle nordjyder er vaccineret

strejke 1

play 53 sygeplejersker skal undværes i Brønderslev: - Det er tæt på den samlede flok

hul (1)

play Charlottes hus har hul i muren: Nu vil kommune genhuse hende

310721 Vildsundbroen

play Broklap faldt ned: Nu er fejlen fundet

20210412-181351-L-1920x1279we

play De stikker og stikker: 75 procent af alle nordjyder er vaccineret

strejke 1

play 53 sygeplejersker skal undværes i Brønderslev: - Det er tæt på den samlede flok

Til forsiden

Til forsiden