Alle arbejdsulykker skal nu undersøges af politiet
Foto: TV2 Nord
Den tragiske ulykke på havnen i Strandby sidste år fører nu til, at der sker markant ændring i praksis ved arbejdsulykker
Det bliver fremover ikke Arbejdstilsynet, men derimod politiet og dermed anklagemyndigheden, der skal sagsbehandle i forbindelse med arbejdsulykker.
Det slår en praksisændring nu fast.
Ændringen kommer efter, der onsdag var lukket samråd i beskæftigelsesudvalget om emnet, og det er ikke mindst den tragiske ulykke i august sidste år på Strandby Havn, hvor to mennesker mistede livet og to blev alvorligt skadede, der nu får Christiansborg-politikerne til at ændre måden, hvorpå arbejdsulykker bliver sagsbehandlet.
I forbindelse med Strandby-ulykken har Arbejdstilsynet bedt politiet henlægge sagen - uden at tale med nogle af de implicerede parter.
Og det har de seneste ti år været normal praksis, at Arbejdstilsynet i forbindelse med arbejdsulykker, hvor der er familiære relationer, ikke rejser sag i juridsk forstand. På landsplan har Arbejdstilsynet henlagt 53 sager, heraf er der 11 arbejdsulykker, der har kostet menneskeliv.
- Praksis har været sådan, ud fra at de efterladte i sådanne ulykker har lidt nok, og derfor har man ikke ønsket at gå videre med sagerne, siger folketingsmedlem og medlem af beskæftigelsesudvalget, Bjarne Laustsen (Soc.Dem.)
Men i forbindelse med mødet har beskæftigelsesministeren nu ændret praksis således, at det fremover er hos politiet, det vil sige anklagemyndigheden, at sådanne sager skal behandles.
Og det glæder det nordjyske folketingsmedlem, Bjarne Laustsen (Soc.Dem.), der selv var med til mødet onsdag.
- Det er ganske fornuftigt, fordi så er der ikke uklarhed om, der skal kører en retssag eller ej. Anklagemyndigheden skal ikke alene på baggrund af familiære eller nære venskaber afgøre arbejdsulykker. Sagerne skal vurderes juridisk, de skal behandles ens, siger Bjarne Laustsen.
Ulykken, der ligger til grund for praksisændringen, skete i forbindelse med losningen af fisk ombord på en fiskekutter i Strandby. En 58-årig skipper og hans 21-årige nevø omkom i lasten som følge af svovlbrinte-forgiftning. På kajen stod den 25-årige Nick Vejle, og han sprang ombord på kutteren for at hjælpe de to livløse. Den unge mand blev også bevidstløs og reddet efter en halv time. Den første redder, der nåede frem, var Falck-redder Erik Schack. Han går helt op på kutteren for at kigge ned i lastrummet. Her indånder han svovlbrintedampe. I timerne efter redningsaktionen har Erik voldsomme opkastninger. Han har fået tre blodpropper i hjernen og bliver hastet til Aalborg Universitetshospital. Her ligger han i koma i 19 dage, hvor han svæver mellem liv og død. Han er i dag delvist lam i venstre side og kan kun gå ved hjælp af stok.
Og Nick Vejle er i dag hårdt ramt af følgende fra ulykken. Han er hjerneskadet og har mistet evnen til at tale.
Arbejdstilsynet bad efterfølgende politiet henlægge sagen, på grund af nære familierelationer, da skipperen, der ejer kutteren, tager sin nevø med i døden.
Det kan have afgørende betydning for de efterladte i forhold til erstatningssager, hvorvidt myndighederne henlægger sagen eller ej.