Alvorlige redningsaktioner i Nordjylland - mor og børn måtte reddes fra revlehul

I uge 28 fandt to livreddende aktioner sted i Nordjylland, hvor personer var i livsfare.

Nordjylland vrimler med sommergæster, solen skinner og mange tager et velfortjent dyp i havet. Men i nogle tilfælde går det galt, og det var tilfældet i sidste uge. Her var fralandsvind og et revlehul årsag til to alvorlige redningsaktioner.

Kristoffer Erbo Kjær er livredder på Palmestranden i Frederikshavn, hvor det gik galt for en mand på et badedyr.

- Han drev ud på grund af fralandsvind. Andre badegæster fik alarmeret livredderne, der hjalp ham ind, fortæller han.

Kristoffer Erbo Kjær
Foto: Søren Nielsen

Aktionerne får livredderne til at opfordre badegæsterne til at sætte sig ind i forholdene på stranden, når man bader i denne uge, hvor de høje temperaturer fortsætter.

- Hvert år har vi redningsaktioner, hvor badegæster bliver fanget i revlehuller eller taget af fralandsvind, fortæller Lasse Serup Jensby fra TrygFonden Kystlivredning.

I sidste uge måtte livredderne redde flere personer tilbage på strandene på grund af det. 

- Badegæsterne bliver overraskede over vandets kræfter, og de har ofte ikke energi til selv at komme i land eller går i panik, hvilket skaber nogle alvorlige situationer, siger Lasse Serup Jensby.

Livredderne har her lavet en guide til, hvad man skal gøre, hvis man bliver fanget i et revlehul.
Livredderne har her lavet en guide til, hvad man skal gøre, hvis man bliver fanget i et revlehul.
Foto: TrygFonden Kystsikring

Fralandsvind og badedyr

Og det var netop, hvad der skete i sidste uge på Palmestranden i Frederikshavn, hvor livredderne måtte hjælpe en person ind. Især stærk vind kan gøre badeforholdene farlige.

- Når man er inde ved kysten, mærker man egentlig ikke, hvor stærk vinden er, fordi man ofte er i læ for klitterne. Og så kan man hurtigt flyde ud uden at opdage noget. Og det kan være rigtig svært at komme ind igen, siger Kristoffer Erbo Kjær. 

Palmestranden i Frederikshavn

Hans råd er at lade badedyr ligge på stranden, hvis det blæser meget - og spørge en livredder, hvis man er i tvivl.

- Det kan faktisk også være en god idé at tage mobil med i en vandsikker taske.

Også længere vestpå i Vorupør blev en mor og to børn fanget i et revlehul i sidste uge.

Livredderne opfordrer derfor til, at man sætter sig ind i forholdene på stranden, før man bader – og ikke overvurderer sine egne evner i vandet. 

- Vil man gerne svømme en længere tur, så svøm langs med stranden. Så kommer man aldrig længere ud, end man kan bunde og selv er i stand til at komme i land igen, lyder rådet fra Lasse Serup Jensby.

Palmestranden den 18. juli

Livredderne alarmeres af en badegæst om en person, som pga. fralandsvinden befinder sig uden for livreddernes primære zone ca. 500 meter ude fra kysten på et badedyr. En livredder tager et rescueboard ud til personen. Kort før livredderen når frem til personen, falder badegæsten i vandet. Livredderen får personen op på boardet og bevæger sig tilbage mod land. En lokal bådejer kommer til og tilbyder sin assistance.

Kilde: TrygFonden Kystlivredning

Nr. Vorupør Strand den 15. juli

En mor og to døtre er fanget i revlehul. En livredder tager rescueboardet ud til personerne. Da livredderen når frem til de nødstedte, tager to af dem fat i rescueboardet, mens den tredje selv forsøger at svømme i land. Endnu en livredder padler ud og hjælper med at guide alle tre personer hen til en revle, hvor de kan bunde, og herfra går de i land sammen med livredderne. På land yder livredderne psykisk førstehjælp og forklarer de tre personer om revlehuller.

Kilde: TrygFonden Kystlivredning

Lær stranden at kende

Fordi alle strande er forskellige, kan det være en god idé at spørge folk i lokalområdet til råds om særlige forholdsregler, inden man hopper i bølgen.

- Mange strandgæster tænker måske ikke over det, men der er rigtig mange ting, som har betydning for, hvor sikker en strand er at bade på. Stranden kan være stejl, så der hurtigt bliver dybt, eller der kan være revlehuller, som kræver et trænet øje at spotte i vandoverfladen. 

- Bader man et sted med moler, bølgebrydere eller høfder, er det også godt at sætte sig ind i, hvordan det påvirker strømforholdene i vandet, så man undgår at blive overrasket og bringe sig selv i farlige situationer, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Gode råd til strandturen

  • Vælg en strand med livreddere
  • Sæt dig ind i, hvordan du tackler et revlehul. Se en film her.


Følg de fem baderåd:
  • 1. Lær at svømme
  • 2. Gå aldrig alene i vandet
  • 3. Læs vinden og vandet
  • 4. Lær stranden at kende
  • 5. Slip ikke børnene af syne


I uge 28 gennemførte livredderne i alt 12.470 indsatser på landsplan, hvoraf de otte var aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare - to af dem i Nordjylland.

Livredderne opfordrer til, at man vælger en strand med livreddere, som er klar til at træde til, hvis man får problemer i vand.

Se besøget hos livredderne på Palmestranden i Frederikshavn:


Seneste nyt

fra Nordjylland