02:11

Ambulancernes responstider stiger: Det er bekymrende

Ambulancernes responstid er steget i otte ud af de 11 nordjyske kommuner.

- Det bekymrer mig meget, at tallene stiger. Og det bekymrer mig også, at der er en stigning i de længere udrykninger på over tyve minutter. Vi følger selvfølgelig løbende med i, hvad er baggrunden for stigningen, forklarer Ulla Astmann, der er regionsrådsformand, Region Nordjylland.

En af de kommuner, der er hårdt ramt af stigninger i ambulancernes responstid, er Brønderslev. Her er antallet af ambulancekørsler med responstid på over 20 minutter mere end fordoblet.

- Det er skidt, at hvis man bor i en by, hvor der er tætbefolket, så er der en responstid på syv minutter, og så har vi os, der bor lidt længere væk fra ting, og så kan det have fatale konsekvenser. Vi skal bestemt have regionen til at rette op på det, lyder det fra Mikael Klitgaard, borgmester i Brønderslev Kommune.

Generelt i Nordjylland er der sket en stigning i responstider fra første til andet tvartal i år. Kørsler med responstider på mellem 15 og 20 minutter er steget med cirka 30 procent. Også kørsler med responstider på mere end 20 minutter er steget markant. Her er stigningen på cirka 40 procent.

Det er til stor utilfredshed for politikerne i Vesthimmerland, der har regionens højeste responstid. Her er ambulancen i gennemsnit 10 minutter og 15 sekunder om at nå frem.

- Den gennemsnitlige responstid er sådan godt otte minutter - men her hos os er den jo langt større. Og det mener jeg, der skal gøres noget ved, siger Kirsten Moesgaard, byrådsmedlem i Vesthimmerland Kommune.

I Aalborg er responstiden næsten 2,5 minutter kortere end i Vesthimmerland. Aalborg trækker derfor gennemsnittet ned og så længe den gennemsnitlige responstid overholdes af Falck, så er der ikke meget, Regionen kan stille op.

- Vi har ingen sanktionsmuligheder, så længe den aftale, vi har med Falck, overholdes, siger Ulla Astmann.

Næste gang ambulancekørslen skal i udbud i Nordjylland er i 2020.