Analyse af hjælpepakke: Det er en smertefuld proces for erhvervslivet
Foto: Emma Fjordbak
Restaurant Tabu, Aalborg
Økonomien skal tilpasse sig en ny virkelighed efter coronapandemiens indtog. Derfor kan der heller ikke være fuld dækning i hjælpepakker, forklarer Ole Krohn, TV 2´s finansekspert.
Søndag aften blev regeringen enige med Venstre, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti og Alternativet om en hjælpepakke til restaurationsbranchen, der igen er ramt af strammere restriktioner på grund af det stigende kontakttal i samfundet.
Aftalen indebærer blandt andet, at små virksomheder op til fem ansatte kan få dækket op til 90 procent af omkostningerne. Men der er ikke udsigt til nogen lønkompensation.
- Aftalen møder kritik fra dem, der har brug for hjælp - og det er jo naturligt, for man vil jo altid gerne have mere hjælp. Men der er også nogle overordnede samfundsmæssige hensyn at tage, og derfor kan man ikke friholde alle ethundrede procent for konsekvenserne af nye restriktioner, forklarer Ole Krohn, TV 2´s finansekspert.
- Der er særligt kritik af den manglende lønkompensation. Den tidligere trepartsaftale, der dækkede stort set alt, er bortfaldet, og nu må restaurationsbranchen kort fortalt i stedet nøjes med at fordele arbejdet mellem medarbejderne. Det er ikke så god en ordning som den gamle, så derfor er det klart, at de er utilfredse, og vil kæmpe for en bedre ordning.
Advarer mod fastfrysning
Ifølge Ole Krohn er der kommet flere advarsler fra de økonomiske vismænd om at forsøge at fastfryse dansk økonomi, som den så ud før coronapandemien ramte.
- Det er en smertefuld proces, men hvis coronaen skal vare i flere år, er det uundgåeligt, at nogle brancher og industrier vil blive ramt. Der er en overhængende risiko for flere fyringer og konkurser, men hvad skyldes det? Er det på grund af mangelfulde hjælpepakker, eller er det for eksempel fordi færre går ud og spiser, fordi de frygter at blive smittet? Det er ikke så enkelt, for hjælpepakker kan jo ikke ændre på folks adfærd, forklarer Ole Krohn, og uddyber:
- Jobtallene har imidlertid overrasket, og det ser ud til, at en del af dem, der har mistet deres arbejde, er tilbage i beskæftigelse igen. Nogen, fordi samfundet er kommet mere i gang igen efter den store nedlukning, og andre har simpelthen skiftet branche til industrier, der er blomstret op.
Hjælpepakke vil hjælpe mange
Selv om mange i restaurationsbranchen altså ikke er tilfredse med den nye hjælpepakke, vurderer Ole Krohn alligevel, at den vil hjælpe mange:
- Det mener jeg, at den vil. Der er et særligt fokus på de små virksomheder. De kan få ekstra støtte, og det er godt, for de er mere sårbare end de store kædecaféer og restauranter.
Den nye hjælpepakke til restaurationsbranchen
- Kompensation for faste omkostninger til barer, caféer, restauranter mv., som har fået indskrænket deres åbningstider, og som følge af det har haft en omsætningsnedgang på mindst 35 pct.
- Kompensation til selvstændige ejere af barer, caféer, restauranter mv., som lider et omsætningstab på mindst 30 pct. som følge af de indskrænkede åbningstider.
- Kompensation til underleverandører.
- 100 mio. kr. til yderligere økonomisk hjælp til branchen.
- Erhvervsministeren understreger, at man har særlig fokus på de små virksomheder. De kan få 90 procent af deres omkostninger dækket.
- Ligeledes kan arrangører bag arrangementer, der er ramt af forsamlingsforbuddet blive kompenseret.