02:13

Erik Jensen føler sig fanget og frustreret. Foto: Christell Iversen

1 af 2

Andelshavere fanget

Frustration og afmagt præger hverdagen hos andelshaverne i Doktorparken i Hobro, der ikke kan begære sig selv konkurs.

På TV2/Nord kunne vi mandag fortælle, at andelsboligforeningen Doktorparken i Hobro ikke kunne begære sig selv konkurs i en sag mod Nykredit i Skifteretten i Aalborg, som de ønsker inderligt. Afgørelsen efterlader nu en flok andelshavere i en meget svær situation.

Beboerne i andelsforeningen er stavnbundet, fordi de har fået nej til at begære sig selv konkurs.

- Det er kedeligt. Vi er fastløste i en situation som er helt uhyggelig. Vi kan ikke komme ud af det, siger Erik Jensen, der er beboer i Doktorparken i Hobro.

Et såkaldt renteswap sammenfaldt med tomme boliger, driftunderskud og en negativ egenkapital gør, at gælden i foreningen vokser sig større år for år.

- Det er groft sagt, men hvis Nykredit havde et tæskehold, så var de kommet ud for at indkræve betaling. Vi kan ikke gå konkurs, men det kan alle andre foreninger, siger Erik Jensen.

Hos Andelsboligforeningens Fællesrepræsentation forklarer man den ulykkelig situation i Hobro med et sammenfald af flere uheldige omstændigheder.

- Da boligerne blev bygget, var prisen høj. Det, sammenholdt med den model, som finansieringen bygger på, gør, at bolighaverne nu sidder i klemme, siger Jan Hansen, der er direktør for Andelsboligforeningens Fællesrepræsentation.

Andelsboligeventyret har haft betydelige konsekvenser for Erik Jensen.

- Jeg har mistet alt mit kapital, simpelthen.

TV2/Nord har i dag talt med Nykredit. De tager deres medhold i retten til efterretning.

- Nogen vil sige, at det er vores egen skyld, det kan man altid sige. Men vi har ikke haft mulighed for at se, at andelsboligerne vil give os så store økonomiske udfordringer, da vi så låneoplysningerne, siger Erik Jensen.

En personlig konkurs har været en del af overvejelserne for Erik Jensen og de andre beboere - men det er absolut sidste udvej.

Erik Jensen og de andre andelshavere i Doktorparken vil nu anke skifterettens afgørelse til Vestre Landsret.