Anette og Søren vil gøre en forskel for seniorerne
De nye ældre- og seniorråd er ved at være på plads, efter at der her i november også har været valg til dem. Mens 74 procent har stemt på Læsø, var stemmeprocenten i Aalborg nede på under 29 procent. Men det er faktisk en stigning i forhold til for fire år siden.
Anette Valentin fra Nørresundby er en af de nordjyder, som har valgt at tage en tørn i Seniorrådet - som Aalborg Kommunes ældreråd hedder.
Hun stillede op for første gang for fire år siden og blev topscorer i Aalborg ved det netop overståede valg, hvor hun fik 3.628 stemmer.
- Det er jeg rigtig overrasket over og naturligvis meget glad for, lyder det fra Anette Valentin.
Selvom det personlige stemmetal var højt, blev den samlede stemmeprocent i Aalborg Kommune med 28,5 procent den laveste i Nordjylland.
Men Anette Valentin er glad - for stemmeprocenten var nede på 25,5 for fire år siden.
- Og i en tid med corona, synes jeg, at det stigende stemmetal er flot. Jeg ved godt, at det er lavere end i de mindre kommuner, hvor folk kender hinanden og dem, der stiller op. Men sammenligner man os med de andre store kommuner i landet, ser det fint ud, siger Annette Valentin.
Valgresultater - ældre- og seniorrådsvalget 2021 i Nordjylland
Stemmeprocenter:
Aalborg: 28, 5 procent. Seniorrådet i Aalborg Kommune
Mariagerfjord: 53,9 procent. Seniorrådet i Mariagerfjord Kommune
Vesthimmerland: 60,8 procent. Ældrerådsvalget i Vesthimmerlands Kommune
Jammerbugt: 42,9 procent. Seniorrådsvalget i Jammerbugt Kommune
Brønderslev: 60,1 procent. Ældrerådet i Brønderslev Kommune
Mors: 63,8 procent. Morsø Seniorråd
Thisted: 32,8 procent. Thisted Ældre-/seniorråd
Hjørring: 58,9 procent. Hjørring ældrerådssvalg
Læsø: 74,1 procent. Læsø Kommune
I Rebild Kommune er der fredsvalg. Ældrerådsvalg i Rebild Kommune
I Frederikshavn Kommune afsluttes valghandlingen 6. december. Ældrerådet i Frederikshavn Kommune
Alle kommuner skal have et senior- eller ældreråd, som sidder i fire år ad gangen.
Bortset fra Frederikshavn Kommune, hvor valget afsluttes 6. december, er alle Ældre- og seniorrådene nu ved at være på plads for de næste fire år. De fleste steder er der kampvalg til rådene - enkelte steder, i Nordjylland drejer det sig om Rebild Kommune, er der fredsvalg.
I Vesthimmerlands Kommunes kommune var stemmetallet 60,8 procent. Topscorer blev Søren Byrjalsen, som blev til Ældrerådet for fjerde gang. Han fik 1.307 stemmer.
- Det var nok en fordel, at jeg stod øverst på stemmesedlen, lyder det fra Søren Byrjalsen, der dog også bekræfter, at han er kendt af mange af de stemmeberettigede i kommunen.
Afstemningen fandt sted samtidig med - og på samme måde - som kommunalvalget.
- Stemmetallet var lavere end sidst, men det, tror jeg, skyldes den stigende coronasmitte, som jo også har haft betydning for kommunalvalget, siger Søren Byrialsen.
Hans baggrund for at sidde i Ældrerådet stammer fra et langt liv som landmand og stor erfaring med organisationsarbejde - og foreningslivet.
- Jeg synes, det er meget interessant at være med til at sikre, at dem, der har behov for hjælp, får det. Og at de ældre, der kan klare sig selv, får støtte til at gøre det længst muligt, siger Søren Byrjalsen, som oplever et rigtig godt samarbejde med både forvaltningen og politikerne i Vesthimmerlands Kommune.
Ældreråd har krav på at blive hørt
Ældre- og seniorrådene skal høres af kommunen i alle forslag, som vedrører den ældre del af befolkningen. Ældrerådet varetager de ældres interesser i sociale, kulturelle, trafikale, bolig- og byplanmæssige forhold
- Det er alle forvaltninger, som skal høre os, inden de træffer afgørelser, som angår kommunens ældre. For eksempel, hvis kommunen ændrer busruterne eller nedlægger et stoppested, siger Anette Valentin.
Fakta om Ældre- og seniorråd
- Det er fastsat ved lov, at hver kommune skal have et ældreråd, som flere steder kaldes seniorråd.
- Rådet er partipolitisk neutralt og uafhængigt af alle organisationer.
- Det er et frivilligt og ulønnet hverv.
- Ældre- og seniorrådet er talerør for kommunens borgere over 60 år.
- Antallet af pladser i rådet afhænger af kommunens indbyggertal. I Aalborg Kommune er der 13 pladser. På Læsø er der fem.
- Der er valg til rådet hvert fjerde år. Perioden følger kommunalvalgsperioden.
- Ved valget i år, bliver medlemmerne valgt til at sidde fra 1. januar 2022 til 31. december 2025.
- Valget foregår omkring valgdatoen for kommunalvalget. Nogle steder foregår valget ved, at man både har mulighed for at brevstemme, stemme elektronisk eller møde frem på de steder, der er kommunalvalg og aflevere sin stemmeseddel der. Andre steder er der bare en eller to af mulighederne.
- Hvis der ikke er flere kandidater end pladser i ældre- eller seniorrådet, er der fredsvalg. Dvs. at alle opstillede kandidater bliver valgt uden valghandling.
- Alle kommunens borgere, som er stemmeberettiget og der er fyldt 60 år på afstemningstidspunktet kan stemme til ældre- eller seniorrådet.
Anette Valentin synes generelt, at hendes kommune er lydhør over for de høringssvar, Seniorrådet kommer med.
- Man får ikke altid, hvad man ønsker sig til jul. Men vi har generelt et rigtigt godt samarbejde med politikerne i Aalborg Kommune.
Anette Valentin er i år også blevet valgt til bestyrelsen i ældrerådenes paraplyorganisation, Danske Ældreråd. Hun ser mange opgaver for ældrerådene - ikke mindst at hjælpe ensomme ældre.
- Sårbare seniorer er noget, vi skal have endnu mere fokus på. Og coronasituationen har gjort det endnu mere tydeligt. Vi skal finde muligheder for, hvordan vi kan mindske ensomheden - ikke mindst mændene skal vi være opmærksomme på, siger Anette Valentin.