Anholdt på nordjysk slagteri: Nu begynder Hanne With-retssagen

Sagen begynder mandag 1. juli.

Den nu 54-årige mand, der er tiltalt for det 34 år gamle drab på Hanne With skal mandag for retten. 

Den østjyske mand blev anholdt i februar i år på sin arbejdsplads i Nordjylland. Politiet fik færten af manden ved hjælp af såkaldt dna-slægtsforskning. 

Politiet fik nemlig et gennembrud i sagen, da dna-spor fra Hanne Withs bukser, stammede fra en nær slægtning til en, som politiet havde i deres dna-register - nemlig den dengang 53-årige mand.

Drabet på Hanne With fandt sted i Fensmarkgade på Nørrebro natten til 1. januar 1990. Det var den 23-årige kvinde Hanne With, der blev slået ihjel i sin lejlighed. Hun blev dræbt med adskillige knivstik.

FAKTA OM DRABET PÅ HANNE WITH

  • Hanne With var 23 år, da hun blev fundet dræbt i en blodpøl i sin lejlighed på Fensmarkgade på Nørrebro.

  • Hun tjente penge som prostitueret og var taget med en kunde hjem til lejligheden i Fensmarkgade nytårsnat 1990. Det var hendes kæreste, der efterfølgende fandt hende dræbt med adskillige knivstik.

  • Tirsdag 6. februar anholdt politiet en 53-årig slagter fra Djursland på hans arbejdsplads i Nordjylland. Om onsdagen blev manden varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør i Københavns Byret.

  • Københavns Politi fortalte onsdag morgen, at den anholdte er fundet ved hjælp af en såkaldt slægtskabssøgning i politiet dna-register.

  • Da retsgenetikerne søgte i registret dukkede et navn frem. Man kunne fastslå, at dna-spor fra gerningsstedet ikke stammede fra personen bag navnet. Til gengæld var de med en betydelig sandsynlighed afsat af personens biologiske far, den 53-årig slagter fra Djursland.

Under grundlovsforhøret kom det frem, at 23-årige Hanne With var blevet både kvalt med en ledning, sparket og stukket med en skruetrækker og en kniv, men af tiltalen, der helt usædvanligt er rejst kun to måneder efter anholdelsen, fremgår yderligere oplysninger.

Anklageskriftet uddyber, at Hanne With var udsat for "slag og/eller spark i hovedet og på kroppen samt strangulation med et antennekabel", ligesom den 54-årige er tiltalt for, at han "stak og snittede hende talrige gange med saks, skruetrækker og kniv i nakken, på kæben og i brystregionen", ligesom hun fik halsen skåret over.

Under grundlovsforhøret kom det frem, at både saks, kniv og skruetrækker var taget fra et bord i lejligheden, hvor Hanne With boede med sin kæreste.

Politiet mener, at hun havde taget drabsmanden med hjem og havde modtaget 400 kroner af ham, idet hun aftalt med sin kæreste at tjene lidt penge til aftenen som prostitueret.

De 400 kroner blev siden fundet bag en gasmåler, men de er ikke længere i politiets varetægt.

Hanne With blev fundet på gulvet omgivet af blod, antennekablet og både sit eget tøj og et par herreunderbukser.

SLÆGTSKABSSØGNING

Slægtskabssøgning bygger på den samme analyse af dna, som benyttes som kriminalteknisk bevis i straffesager. Men i stedet for at søge efter et direkte match i politiets dna-profilregister, søger man efter nære familiemedlemmer til den person, der har afsat dna-materialet.

Der er tale om et rent retsgenetisk analysearbejde, som ikke involverer slægtsforskning. Metoden må derfor ikke forveksles med genetisk slægtsforskning, som på nuværende tidspunkt ikke bliver brugt af dansk politi.

Genetisk slægtsforskning adskiller sig fra slægtskabssøgning ved, at man søger i internationale, kommercielle dna-databaser efter en eller flere personer, der er i slægt med den, der har afsat dna-materiale. Derefter forsøger slægtsforskere at finde en fælles familierelation blandt de matchende personer, hvilket i flere udenlandske sager har kunnet identificere en gerningsmand.

Læs mere her: https://www.justitsministeriet.dk/pressemeddelelse/justitsministeren-slaegtsforskning-kan-blive-nyt-efterforskningsmiddel-i-politiet/

Stjerneadvokat hyret

Det er den erfarne advokat Mette Grith Stage, der har sagt ja til at forsvare den 54-årige mand.

Stjerneadvokaten har været forsvarer i flere store retssager, blandt andet i sagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn, hvor forsvarsadvokatens klient Thomas Thomsen blev idømt forvaring.

Hun skal desuden forsvare den nu 18-årige mand, der er sigtet for drabet på en 13-årig pige i Hjallerup. 

TV2 Nord har tidligere lavet et længere interview med Mette Grith Stage i forbindelse med Mia-sagen. Det kan du se eller gense herunder: 


Seneste nyt

fra Nordjylland