LIGE NU:

Anna Ancher indtager Washington

Anna Ancher flytter hjemmefra og får nu chancen for det internationale gennembrud hun aldrig fik i sin levetid.

Næsten 80 år efter hendes død har et stort museum i Washington i USA fået øjnene op for skagensmaleren Anna Ancher. National Museum of Women in the Arts har nemlig besluttet sig for at udstille en række af hendes malerier.

Det fortæller direktør for Skagens Museum Lisette Vind Ebbesen i en pressemeddelelse.

- Det amerikanske museum fik øje på Anna Ancher i 2009 i forbindelse med en Anna Ancher-udstilling. Siden da har de været meget ivrige efter at få hende til Washington, siger Lisette Vind Ebbesen.

Men da der ikke var nogen penge til at realisere projektet, så det ikke ud til, at Anna Ancher fik lov til at opleve det store udland foreløbig.

Det har et tilskud fra Oak Foundation Denmark imidlertid ændret på efter flere års bejlen og korrespondance mellem Skagen og Washington.

- Vi har arbejdet på, at det skulle lykkes i tre år. Så det er fantastisk, at det nu er faldet på plads, siger Lisette Vin Ebbesen.

Udstillingen åbner i februar 2013, og så må museet i Skagen vinke på gensyn med Anna Ancher.

- Vi kommer uden tvivl til at savne hendes værker, mens de er væk fra museet, men det her er en fantastisk mulighed for at vise ude i verden, hvor unik Anna Ancher er. Nu får hun chancen for sit internationale gennembrud, som hun aldrig fik, siger hun.

Anna Ancher er den eneste skagensmaler, der er født og opvokset i Skagen. Stort set alle hendes motiver har hun fundet indenfor en radius af 10 minutters gang fra hjemmet på Markvej i Skagen.

Det er ikke et hvilket som helst sted Anna Ancher nu får muligheden for at bryde igennem i det store udland.

Museet i Washington interesserer sig internationalt for kvindelige kunstnere og har tidligere udstillet Frida Kahlo, Mary Cassatt, Lilla Cabot Perry og Elizabeth Jane Gardner.