Ansøgere til gymnasierne er fordelt - men det nye system fungerer ikke efter hensigten

To små nordjyske gymnasier mener ikke, det nye system fungerer.

I år er det Børne- og Undervisningsministeriet, der har sørget for at fordele ansøgerne til de gymnasiale uddannelser til uddannelsesstederne. 

Og selvom rigtig mange unge i Region Nordjylland har fået en plads på deres førsteprioritet, så er der en taber. Og det er de små gymnasier. 

- Systemet fungerer ikke, hvis hensigten er at sikre de små gymnasiers eksistens. Vi har i alt fået tildelt fire elever i omfordelingen, siger Mikkjal Helmsdal, der er rektor på Fjerritslev Gymnasium. 

I alt får gymnasiet 60 STX-elever og 26 HF-elever. Og der er plads til henholdsvis 75 og 28. De elever, de har fået i omfordelingen er den mængde, som ministeriet vurderer, der skal til for at sikre de små gymnasier. 

Sådan foregår fordelingen

Fordelingen af ansøgere til de gymnasiale uddannelser sker som noget nyt i en landsdækkende fordelingsmekanisme administreret af Børne- og Undervisningsministeriet, som man kender det fra de videregående uddannelser. Fordelingen sikrer, at så mange ansøgere som muligt får deres førsteprioritet opfyldt inden for de fastsatte fordelingsregler. 

Fordelingen tager først og fremmest udgangspunkt i ansøgerens egne prioriterede ønsker om, hvilke gymnasier ansøgeren ønsker at gå på. 

I skoleåret 2023/24 fordeles ansøgere i hele landet dernæst på baggrund af transporttiden fra ansøgerens bopæl til gymnasiets adresse, hvis der er flere ansøgere end pladser på et bestemt gymnasium.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Et bittersødt år i Dronninglund  

Omfordelingen er den mekanisme, der skal sikre, at de mindre gymansier får elever nok til at kunne overleve. I år har Fjerritslev Gymnasium blot fået fire på den måde, hvor de sidste år fik otte. 

- Det betyder, at vi må stramme livremmen ind. Vi har allerede taget konsekvensen og iværksat initiativer fra et sparekatalog. Der er blevet skåret i personalet; både lærere, teknisk personale og administration, siger Mikkjal Helmsdal. 

Fordeling i Nordjylland

Region Nordjylland er et af de steder, hvor flest ansøgere har fået deres 1. prioritet opfyldt. På landsplan har 94 procent af de unge fået opfyldt deres 1. prioritet.

  • 97 procent af ansøgerne til STX er kommet ind på deres 1. prioritet. 

  • 98 procent af ansøgerne til HF er kommet ind på deres 1. prioritet.

  • 99 procent af ansøgerne til HHX er kommet ind på deres 1. prioritet.

  • 100 procent af ansøgerne til HTX er kommet ind på deres 1. prioritet.

  • 100 procent af ansøgerne til pre-IB er kommet ind på deres 1. prioritet.

Også på Dronninglund Gymnasium har man i år fået færre elever i omfordelingen. De får kun tre elever fra omfordelingen i det nye skoleår.

- Nej, det er ikke mange, og hvis du spørger mig, om modellen virker for de små gymnasier, er svaret: Nej, det gør den tilsyneladende ikke, slår Lars Nørgaard Jørgensen, der er rektor på Dronninglund Gymnasium, fast. 

Overordnet er han dog tilfreds. For i år har hans gymnasium fået 20 elever mere end sidste år. De har fået 104 førsteprioritetsansøgere, og det betyder, at der i år skal oprettes en ny klasse. 

- Det er i høj grad fordi vores Slotskollegium er blevet populært. Det er helt fyldt op derovre! I det nye skoleår får vi elever fra både København, Aarhus og Grønland. 


Seneste nyt

fra Nordjylland