LIGE NU:

Antallet af indbrud fortsætter med at falde

Antallet af indbrud i Danmark har været faldende siden 2009. De primære årsager er, at husejerne er blevet bedre til at henholdsvis sikre egne huse og et øget fokus på nabohjælp. Det har blandt andet resulteret i at antallet af indbrud i fire nordjyske kommuner er blevet halveret på bare to år.

Når både Bo Trygt, som blandt andre Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd, og Nordjyllands Politi skal pege på de primære årsager til, at antallet af indbrud i Danmark bliver ved med at falde, peger de primært på to årsager: Der er kommet bedre fokus på at indbrudssikre sit hus med stærkere dør, brudsikre vinduer, udendørs belysning og meget andet. Derudover er der kommet øget fokus på nabohjælp, hvor husejere holder øje med hinandens boliger i området.

Antallet af indbrud i private nordjyske hjem bliver ved med at falde.

Andreas Mylund arbejder som Bo Trygt-ambassadør, der tager rundt til villakvarterer og rådgiver husejerne til at sikre deres huse bedst muligt. Han kan tydeligt mærke, at nabohjælp har fået et øget fokus blandt husejerne.

- Helt vildt. Nu har jeg arbejdet med det her i mange år, og det er først nu, man kan mærke, at de tager det alvorligt, og de gør noget ved det, og de føler, det har en effekt, siger Andreas Mylund. 

Kilde: Danmarks Statistik
Kilde: Danmarks Statistik

Også i Nordjyllands Politi kan man bekræfte, at øget nabohjælp har haft en effekt.

- Det at færdes i et område, hvor der er nabohjælp, gør det utrygt for en indbrudstyv at færdes der. Han føler sig overvåget og gør, at han enten opgiver sit forehavende eller finder et andet sted, siger Anders Uhrskov, der er vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi.

Husk også at sikre huset

Ifølge Danmarks Statistik blev der i juni, juli og august 2018 begået 6775 indbrud, mens det i samme periode i år var faldet til 4492, hvilket svarer til et fald på 34 procent.

I Nordjylland er faldet endnu større. Her er tallet nemlig faldet med 43 procent – fra 555 i juni, juli og august 2018 til 319 i samme periode i år.

I sit arbejde som Bo Trygt-ambassadør er Andreas Mylund ikke i tvivl om, at det har gjort en forskel for faldet i antallet af indbrud, at husejerne er blevet bedre til at sikre deres huse.

- Det er tydeligt at se. Indbrudstyven kender også til sikring, og tænker: Er den sikret godt nok den dør? Skal jeg bruge en masse kræfter på den? Jeg finder et andet sted.

Selvom Nordjyllands Politi gør en indsats både præventivt og for at opklare indbrud, er Anders Uhrskov alligevel ikke sikker på, at det bliver muligt at få tallet helt ned på 0.

- Argh, jeg tænker, det et meget ambitiøst at komme helt derned. Men vi går altid efter at forbedre os, og det vil sige, at vi altid gerne vil se et lavere tal dag for dag, siger Anders Uhrskov.