App hjælper nordjyder med tandlægeskræk

Ny nordjysk app til telefonen guider folk med tandlægeskræk med videoer og en åndedrætsøvelse.

Synet af en tandlægestol, lyden af et bor eller bare lugten på tandlægeklinikken kan udløse koldsved og direkte angst.

Fire ud af danskere er nervøse for at gå til tandlæge, og en ud af ti bliver direkte skrækslagne ved tanken.

Men nu er der hjælp at hente fra en ny app til telefonen eller tabletten.

Når brugeren har downloaded programmet og svaret på nogle spørgsmål om hans eller hendes egen tandlægeskræk, dannes en personlig profil. Og så kan man ellers blive klogere på, hvad der sker i hjernen, når man har tandlægeskræk.

Det fortæller en læge om i en video, og der er også en film fra en klinik.

Planen er, at der løbende lægges forskellige øvelser op. Indtil videre er der en åndedrætsøvelse, som kan udføres hjemme i stuen, inden turen til tandlægen.

- App'en skulle gerne betyde, at det bliver overskueligt at gå til tandlægen, og samtidig kan tandlægen forhåbentlig undgå nogle afbud, siger direktør i Cope it, Esben Toftdahl.

Firmaet har adresse i Aarhus, men det er to nordjyder, der står bag. Foruden Esben Toftdahl er det Peter Bering, der tager sig af den tekniske del.

App?en er kun en lille del af de to nordjyske iværksætteres satsning. Cope it har med en million kroner i ryggen fra to forskellige investorer udviklet et system, som tandlæger sammen med patienter kan bruge i klinikken.

Når patienten ankommer, udlevere receptionisten en tablet, og i venteværelset svarer patienten på en række spørgsmål om, hvordan han eller hun har det lige nu.

Det system har Marlene Frisk Hajslund prøvet. Hun led tidligere af udtalt tandlægeskræk og turde i otte år ikke gå til tandlæge.

Nu er hun over flere besøg i gang med at få udbedret skaderne hos Aalborg Tandplejeteam, og hver gang svarer hun på, om hun er "helt upåvirket", "lidt bekymret", "temmelig bekymret" eller "meget bekymret", når det gælder for eksempel tandrensning, boret, bedøvelse, nåle, økonomi, klaustrofobi eller lyde.

- App'en og systemet her hos tandlægen er rigtig godt til at få styr på, hvad det rent faktisk er, jeg er bange for, siger Marlene.

Marlene er "temmelig bekymret" i en hel del af kategorierne, og så snart hun afslutter spørgsmålene, kan tandlæge Camilla Søndergaard læse svarene på sin skærm i klinikrummet og se, hvad hun skal være særligt opmærksom på.

- Vi oplever faktisk, at mange slet ikke tør sige det, hvis de er bange. Nu har de fået et værktøj, og vi kan se præcis, hvad de er bange for, siger tandlæge Camilla Søndergaard.

Aalborg Tandplejeteam har allerede i mange år hjulpet patienter med tandlægeskræk, og klinikkens ejer Charlotte Nyby var på forhånd skeptisk over for systemet.

- Der findes så meget hokus pokus smart i en fart, når det gælder tandlægeskræk. Men det her er gennemarbejdet. Folkene bag programmet er gået nærmest videnskabeligt frem. Og efter et par uger med systemet kan vi jo se, at patienterne har taget det til sig, siger Charlotte Nyby.

Foreløbig har 30 tandlægeklinikker købt systemet. Cope it regner med, at 150 klinikker har systemet, inden udgangen af 2015.


Seneste nyt

fra Nordjylland