00:36

Foto: Tor Løkken

1 af 2

Aquasonic: En verdenspremiere under vandet

"Between Music" har verdenspremiere i Rotterdam. De skal fremfører deres "Aquasonic", som de spiller og synger under vand i fem store akvarier.

Den våde musik er opfundet af Laila Skovmand, der er opvokset i Gravlev ved Rebild. Hun startede med at prøve at synge i vand for 10 år siden.

- For mig startede den her fascination af vand med den her første gang, jeg prøvede at synge i vandoverfladen, og jeg kan se, at jeg kan lave nogle lyde, jeg aldrig ville kunne lave i luft, lyder det entusiastisk fra den kunstneriske leder af undervandgruppen.

I ti år har Laila og gruppen eksperimenteret med formen og lyden og har designet unikke instrumenter, som kan frembringe lyde i vandet. Perkussionist Morten Poulsen fra Aalborg beskriver det først møde med vandmusikken som vådt og meget anderledes.

- En ting er at holde vejret under vand, noget andet er at holde vejret samtidig med, at man er meget aktiv fysisk. Det er en stor udfordring, siger Morten Poulsen, der også er det nyeste medlem af Between Music. 

Between Music opfører musikstykket 'Aquasonic' under vand. Foto: Tor Løkken

For musikerne er det meget hårdere at spille under vand end i luft. Modstanden er større, når man skal slå meget hårdere for at få lyd ud af de mange gonger og bækkener, der er i Mortens Poulsens akvarie.

- Det har været en fed udfordring at skulle dedikere så meget tid og så meget af sin energi og sin krop, fordi der skal trænes til at kunne gøre det her, lyder det fra Morten Poulsen.

Der er verdenspremiere på "Aquasonic" den 27. maj til festivalen Operadagen i Rotterdam. Danmarkspremieren bliver i Aarhus senere på året.