Arbejde til provinsen
Foto: Tom Kjeldgaard
"Provinsen" og "arbejdspladser" er ord der ofte bliver brugt med negativ ladning. Men en ny forskningsrapport fra Aalborg Universitet kan måske gøre minus og minus til plus.
I fremtiden kan der måske blive lidt mere party i provinsen. En ny rapport lavet af forskere på Aalborg Universitet viser nemlig, at det har flere positive effekter, hvis man flytter statslige arbejdspladser til provinsen.
- På længere sigt har det også positive bivirkninger. På den ene side får man et bredere arbejdsmarked, som gør det mere attraktivt for andre, også folk der ikke er ansat af staten at flytte til området, og så gør det det nemmere for virksomheder at rekruttere specialister, siger Henrik Halkier, der er Professor AAU.
Sidste år var der cirka 18.000 statslige arbejdspladser i Nordjylland. Det er knap 10 procent af, hvor mange der i alt var på landsplan. Det er for lidt siger Vesthimmerlands Borgmester, Knud Kristensen.
- Jeg synes, at det er kedeligt, at hver eneste gang, må kommunerne aflevere nogle af de statslige arbejdspladser. For hvis man har nogle statslige arbejdspladser, så er der også tit nogle højtuddannede folk og så flytter konen eller manden med, som så kan give gevinst andre steder i kommunen.
Umiddelbart kunne man tænke, at det vil give det samme, hvis man tager et antal arbejdspladser fra ét sted og bare flytter dem til et andet. Men beliggenheden betyder alt.
- Der er nogle mere langsigtede effekter, som ville være synlige og betydelige her i Nordjylland, men fordi der foregår så meget i København, så gør det stort set ingen forskel, om der er en statslig styrrelse fra eller til, siger Henrik Halkier.
Med rapporten i hånden, tager de nordjyske politikere til København, for at få flyttet flere statslige arbejdspladser til landsdelen.
- Der skal flere ting til. Der skal de gode argumenter til, der skal gode historier om arbejspladser, der er flyttet ud til. Der skal også en afdækning til og kompetencer og styrker. Og så skal der ikke mindst, og det er det aller vigtigste, så skal der politisk vilje til på Christiansborg, siger Ulla Astman, der tror, at det er realistisk at få flere statslige arbejdspladser til regionen.