Arbejdsløse nordjyder har sværest ved at finde arbejde
Hvis du er ledig nordjyde, er du længere om at komme i arbejde igen, end ledige fra andre dele af landet. Hver tredje ledige nordjyde har søgt job i over et år.
Der er stor forskel fra region til region på, hvor lang tid det tager ledige at finde nyt arbejde. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Sværest for nordjyderne
I Region Nordjylland har hver tredje ledig stået i arbejdsløshedskøen i over et år, mens hver femte har søgt job uden held i over to år. Til sammenligning går det hurtigere at finde arbejde for de fleste ledige i Region Sjælland og Region Syddanmark. Her har færre end hver femte været ledig i mere end et år.
Ifølge arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj Madsen skal man se på tallene med visse forbehold, fordi Danmarks Statistiks såkaldte arbejdskraftundersøgelse bygger på interview og ikke på de officielle ledighedstal. Men hovedkonklusionen er formentlig god nok, mener han: Der ér væsentlige geografiske forskelle på, hvor længe de ledige venter på et arbejde.
- Der kan være mange forklaringer på det. Én årsag kan være, at der stadig er forskelle mellem regionerne i efterspørgslen på arbejdskraft. En anden årsag kan være forskelle i udbuddet. Hvilke ledige har vi med at gøre? Hvordan er uddannelsesniveauet, og passer de ledige til de typer af job, der udbydes? Selv om Danmark er et lille land, kan vi godt have store forskelle mellem de regionale arbejdsmarkeder, siger Per Kongshøj Madsen, professor ved Aalborg Universitet, til Ritzau.
Det grå guld går ledige længst
De nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det især er de ældre - mellem 50 og 65 år - der må vente længe på et nyt job. To ud af fem af de ledige over 50 år har søgt arbejde i mere end et år, og så mange som hver fjerde blandt "det grå guld" har ledt forgæves i over to år. For de unge under 30 år går der sjældent mere end et halvt år, før de får held med jobsøgningen. Kun hver tiende unge har søgt job i mere end et år.