LIGE NU:

Året der gik: 2018 bød på tørke, drab og store bedrifter

I to programmer 1. og 2. januar ser TV2 Nord tilbage på de største begivenheder og de vigtigste historier fra 2018.

365 dage er fløjet forbi. Endnu et år går for alvor på hæld. I aften siger vi farvel til 2018 og træder - forhåbentlig - forventningsfulde ind i 2019.

Det er svært at spå om, hvad det nye år vil bringe. Så lad os bruge denne sidste dag i 2018 og de første dage i 2019 på at se tilbage. For hvad vil vi nordjyder egentlig huske det forgangne år for?

Hvad har glædet os? Hvad har spredt frygt? Hvad er vi blevet forargede over, bekymrede for eller kede af?

Højdepunkterne fra 2018 har TV2 Nord samlet i to programmer, der bliver vist den 1. og 2. januar på TV2 Nord Salto. I løbet af de to programmer ser vi tilbage på både op- og nedture, udfordringer, spændende og fascinerende begivenheder og netop de ting, der har været med til at forme vores liv i Nordjylland.

Voldsomt vejr og mange drab

Programmerne går kronologisk frem og giver et overblik måned for måned over de største begivenheder og vigtigste nyheder. Men der er alligevel nogle temaer, der melder sig.

Et af dem er vejret. For vejret er et vilkår, der er svært at komme udenom - og 2018 har budt på både en hård vinter, overraskende storme, der tog badehuse i Blokhus og Løkken med sig, og en sommer, der aldrig er set tørrere siden 1970'erne.

Derfor er det ikke overraskende, at både afbrændingsforbud, naturbrande, tørstende landmænd og ikke mindst den store mosebrand ved Dokkedal fylder meget i de to programmer.

Desværre var 2018 også præget af drab - rockerdrab i Haverslev, en dødfunden mand i Hirtshals og en 70-årig kvinde, der blev stukket ihjel af en bekendt i sin bil. 

Samtidig blev der sat punktum i en drabssag fra 2017, nemlig drabet på Suldrups købmand, Finn Degn Ovesen. Et år efter han blev stukket ihjel i sin butik af en psykisk syg ung mand, faldt der dom. Og enken, Lone Ovesen, kunne langt om længe lukke et mørkt kapitel i sit liv, da gerningsmanden blev idømt anbringelse på ubestemt tid.

Royale besøg og thailandsk udvisning

2018 bød dog også på mere glædelige begivenheder - nemlig masser af royalt stjernedrys over Nordjylland.

Både prinsesse Marie, prins Joachim og kronprins Frederik lagde i løbet af året vejen forbi det nordjyske, og da sidstnævnte fyldte 50 år valgte flere tusinde nordjyder at løbe med ham til Royal Run i Aalborg.

Nordjylland sørgede også med kongefamilien, da prins Henrik døde i februar. Han var en prins, der fyldte med i den nordjyske bevidsthed, fordi han så tit var kommet her - ikke mindst i jagthytten i Trend. Så det var med stor medfølelse, at nordjyderne sagde farvel.

Samme medfølelse kom også til udtryk i flere andre sammenhænge - blandt andet da den unge thailandske pige Aphinya Pechmuang fra Farsø blev udvist af Danmark, selv om hendes mor er dansk gift, og hun selv på meget kort tid har lært dansk og er faldet godt til i sin nye tilværelse og på sin nye skole.

Det blev en sag, der fyldte meget i debatterne, og som fik Christiansborg-politikere på barrikaderne for at få ændret reglerne - eller i hvert fald for at finde et smuthul til Aphinya og hendes familie. Men integrationsminister Inger Støjberg stod stejlt på lovgivningen, og i august forlod familien landet.

I dag bor den lille familie i Flensburg, fordi reglerne for familiesammenføring er mere lempelige i Tyskland. De har endnu ikke bestemt sig for, om de vender tilbage til Danmark.

Og nu til sporten...

2018 blev også et godt år for nordjysk sport. Det blev til flere danmarksmesterskaber i forskellige sportsgrene - og Aalborg Pirates henrykkede alt og alle, da det lykkedes at hive "The Double" hjem til Aalborg. Både pokaltitel og en førsteplads i ligaen skabte overskrifter og glæde.

quote Jeg havde så meget lyst til at give op undervejs. Det var så hårdt. Jeg er tømt for alt i min krop lige nu.

Casper Steinfath

Thys verdensberømte SUP'er, Casper Steinfath, markerede sig også med et succesrigt rekordforsøg. Det kom godt nok først i hus i andet forsøg, men det gør ikke bedriften mindre imponerende: 146 kilometer på surfbræt tværs over Skagerrak, fra Hirtshals i Vendsyssel til Kristiansand i Norge.

- Jeg havde så meget lyst til at give op undervejs. Det var så hårdt. Jeg er tømt for alt i min krop lige nu, men jeg gjorde det, og det føles fantastisk, sagde Casper Steinfath, da han efter knap 19 timer endelig kunne vade i land.

Hvad 2018 derudover har bragt med sig af kystsikringsdiskussioner, storkonflikt, rotter i havnebadene, omstridte stærekasser og kage på arbejdspladserne, kan du blive meget klogere på de kommende dage. Den 1. og 2. januar sender TV2 Nord nemlig sin årskavalkade "Året der gik" - det er på TV2 Nord Salto fra klokken 19.50.