Årets sild i Hirtshals - for sidste gang
Det bliver en stor afslutning på sildekåringsæraen i Hirtshals
Under overskriften "Årets Sild - alle tiders" bliver den bedste marinade kåret i Hirtshals 14. april. Otte lokale restauratører stiller op til konkurrencen
Det bliver et celebert dommerpanel, der skal bestemme, hvilken marinade, årets sild skal svømme i.
Justitsminister Lene Espersen, direktør Susanne Folmer, Lykkeberg, Niels Hausgaard, Per Pallesen,kok Henrik Nielsen og kokkefaglærer Henning Barmer Jenen, Aalborg skal alle tage en sildetest - og et glas god, gammeldags brændevin. Overdommer er Knud Damgaard.
Dommerpanelet skal vælge mellem otte marinadevarianter.
Når den ekstraordinært gode sildemarinade er fundet, bliver den sendt ud i de danske kølediske omkring en uge efter. Her vil den være at finde indtil omkring juletid.
Tilbage i 1993 blev kåringen af årets sild indført i Hirtshals. Dengang var det for at sætte fokus på fiskeprodukterne.
- Vi tænkte: "Lad silden svømme i forvejen for det budskab, at fisk er godt og sundt" og det projekt, det må vi sige er lykkedes, siger oldermanden for Hirtshals Kulinariske Sildelaug, Torben Vandsted til TV2/Nord.
Men i år bliver sidste gang, Hirtshals Kulinariske Sildelaug kårer årets sild.
- Nu har vi kørt det her i 15 år. Det har været sjovt og spændende, men jeg synes, vi skal stoppe, mens legen er god, siger Torben Vandsted
Torben Vandsted vil dog ikke afvise, at kåringen af "Årets Sild" fortsætter under andre former.