Arrangementer i hele Nordjylland: Hjertestarterdag skal minde nordjyderne om, hvordan man redder liv
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Lørdag bliver der verden over sat fokus på livredning med hjertestarter. Formålet er at skabe opmærksomhed om genoplivning og minde danskerne om, hvordan man kan redde liv ved hjertestop.
Når en person falder om med hjertestop, er tiden afgørende for, hvor store chancer personen har for at overleve.
Derfor bliver der hvert år 16. oktober sat fokus på livredning med hjertestarter for at minde danskerne om, hvordan man kan redde liv ved hjertestop.
Ifølge Dansk Råd for Genoplivning falder 4.000 personer hvert år om med hjertestop, og omkring 10 procent af dem overlever. Ifølge rådet bliver chancerne for overlevelse øget med 50 til 70 procent, hvis en person med hjertestop bliver stødt med en hjertestarter inden for 3-5 minutter.
Sådan markeres hjertestarterdagen i Nordjylland
I løbet af lørdagen bliver der afholdt en række arrangementer, hvor nordjyderne kan lære livreddende førstehjælp og brug af hjertestarter.
- Metropol Shoppingcenter i Hjørring kl. 11-14
- SuperBrugsen i Struer kl. 13-17
- ”Under stolen” i Gedsted kl. 15-17
- Røde Kors i Aalborg kl. 10-13
- Røde Kors i kl. 12-15
- Frederikshavn Svømmehal kl. 10-14
Ingen geografisk forskel på overlevelseschancer
Ifølge Dansk Hjertestopregister, der opgør alle hjertestop uden for hospitalerne, er der ingen forskel på overlevelsen i henholdsvis tæt- og tyndtbefolkede områder.
- Den geografiske forskel har vi interesseret os for længe, men først nu har vi den nødvendige data til rådighed for at kunne analysere det. Der er helt naturligt områder i Danmark, hvor ambulancen har længere responstider end andre steder, men vi kan se, at der ikke umiddelbart er forskel på chancen for at overleve hjertestop i tæt og tyndere befolkede områder, fortæller Kristian Bundgaard Ringgren, læge og forsker på Hjertemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Sådan redder du liv
1. Undersøg vejrtrækning
Tjek om personen reagerer på kontakt. Bøj personens hoved tilbage, løft hagen og tjek vejrtrækningen. Hvis personen ikke trækker vejret normalt, skal du give hjertelungeredning (HLR).
2. Ring 1-1-2
Ring 1-1-2 og følg deres vejledning. Hvis der er hjælpere i nærheden, så bed dem ringe 1-1-2 og hente en hjertestarter. Hjertemassage er vigtigst. Sørg for ikke at forsinke eller afbryde hjertemassagen.
3. Tryk hårdt 30 gange
Placer begge hænder på midten af brystet. Tryk lodret ned på brystet 5-6 cm dybt, 100-120 gange i minuttet til rytmen af ”Stayin’ Alive”. Hvis du har lært det, så giv kunstigt åndedræt to gange mellem hver 30 hårde tryk. Ellers giv kontinuerlig hjertemassage.
4. Stød med hjertestarter
Hvis der er en hjertestarter til stede, skal du tænde den straks og følge dens instruktioner. Fortsæt, indtil du bliver bedt om at stoppe, når ambulancen kommer. Chancen for at overleve hjertestop er på 50-70 %, når der bliver givet HLR og brugt en hjertestarter inden 3-5 min.
Kilde: Dansk Råd for Genoplivning