LIGE NU:

Asylansøgere er en god forretning for Nordjylland

Nordjylland har taget imod flere end en fjerdedel af de asylansøgere, der er kommet til Danmark i de seneste måneder, og asylansøgerne er en god forretning for de nordjyske kommuner.

Nordjylland har siden 1. juni taget imod 1.810 asylansøgere. De fleste af dem er indkvarteret i Hjørring og Frederikshavn, men også Jammerbugt Kommune, Brønderslev Kommune og Vesthimmerlands Kommune har hver taget imod flere end 100 asylansøgere.

De nye nordjyske asylcentre har ikke været lige populære alle steder, men økonomisk har der været en klar gevinst for de nordjyske kommuner ved at aftage mere end en fjerdedel af de asylansøgere, der er kommet til Danmark i de seneste måneder.

- Jeg er overbevist om, at asylansøgerne er en god forretning for kommunen. De skaber ekstra omsætning for de handelsdrivende, og er med til at skabe arbejdspladser til eksempelvis dem, der skal undervise asylansøgerne. Derudover får kommunen en ekstra lejeindtægt, fordi asylansøgerne bliver huset i bygninger, som ellers ville stå tomme, siger Arne Boelt (Soc.dem.), borgmester i Hjørring Kommune.

Borgmesteren kan ikke sætte tal på, hvor stor kommunens økonomiske gevinst ved at huse asylansøgerne er. Indtil nu har asylansøgerne dog været en god forretning for Hjørring Kommune, men sådan fortsætter det ikke nødvendigvis.

- Hvis de får opholdstilladelse, kan de i stedet betyde en ekstra udgift for kommunen i kraft af sociale ydelser. Det er dog sådan, at hvis de får opholdstilladelse, så vil de blive fordelt mere ligeligt mellem kommunerne. Der vil altså i så fald være en begrænsning på, hvor mange Hjørring Kommune skal aftage, siger Arne Boelt.

Ifølge Udlændingestyrelsen er der i alt kommet 6.837 asylansøgere til Danmark siden 1. juni. Omkring 20.000 asylansøgere ventes at komme til Danmark i løbet af i år og næste år.