02:09

Bådejerne i Hirtshals Bådeklub er trætte af fygende sand, der ender i deres både. Foto: Jesper Lange

1 af 2

Bådejere i Hirtshals raser over flyvsk sand

En gruppe frustrerede bådejere på havnen i Hirtshals er hårdt plagede af fygende sand, og nu kræver de, at kystdirektoratet og havnen gør noget ved problemet.

Når det blæser fra sydvest vælter sandet fra stranden, henover molen og ned i bådene i Hirtshals Bådeklub. Der er tale om så store mængder sand at bådene bliver ødelagt og risikere at synke, hvis det ikke bliver fjernet - lyder det fra bådejerne. 

- Når det blæser kommer der nemt 10-15 cm sand, og hvis ikke jeg får det fjernet, så ligger den på bunden af havet næste dag, siger Leo Jensen, der er bådejer og formand i Hirtshals Bådeklub.

Problemerne startede for alvor i 2003. Da blev der fjernet en række store sten på stranden, som kunne holde sandet ude. Siden da har man løst problemet ved at køre det overskydende sand til Lønstrup Strand, men det gør man ikke længere af miljø-hensyn, og nu er der ikke længere noget der stopper det flyvske sand.

- Der er mange myndigheder inde over, og vi søger en dialog med henholdsvis Kystdirektoratet og kommunen for at finde en varig og lovlig løsning, og det tager tid, forklarer Jens Kirketerp Jensen, Adm. Direktør for Hirtshals Havn.

Det har onsdag ikke været muligt at få et interview med de ansvarlige i Kystdirektoratet, men kommunikationschef Ole Navntoft oplyser, at direktoratet allerede torsdag sender en mand til Hirtshals for at se på forholdene.