Foto: Tom Jensen

Bæredygtigt skibsbrændstof skal laves i Frederikshavn

Frederikshavn Havn, Aalborg Universitet og sjællandsk energivirksomhed har indgået partnerskab om banebrydende biobrændstof-projekt.

Frederikshavn Havn, Aalborg Universitet og virksomheden Steeper Energy, der har hovedkvarter i Vedbæk har indgået et partnerskab om at skabe verden første bioraffinaderi til svovlfrit skibsbrændstof.

En lov der træder i kraft til næste år påbyder skibe der sejler i specifikke områder i Østersøen, Nordsøen og langs den californiske kyst enten at rense deres brændstof for svovl eller sejle på svovlfrit brændstof, og den kan hjælpe det nye raffinaderi godt fra start.

I en pressemeddelelse anslår Frederikshavn Havn, at der er et marked for cirka 900.000 tons skibsbrændstof årligt - alene i området omkring Skagerak og det nordlige Kattegat. I det projekterede anlæg vil man dog ikke kunne dække det fulde forbrug på havnen, men vil kunne producere mellem 50.000 og 150.000 tons årligt.

For at det kan lade sig gøre, skal anlægget, der stadig søger investorer, fodres med den tredobbelte vægt i træ. Der skal altså bruges op mod 450.000 tons træ om årligt for at producere 150.000 tons brændstof. I det henseende er Frederikshavn Havn dog allerede velegnet til eksporten fra så langt væk som Canada, og derfor glæder man sig på hos Frederikshavn Havn.

- Det bliver fantastisk at kunne bruge affald, for eksempel fra træindustri, til at skabe noget, der bliver en del af løsningen på et stort miljøproblem inden for det maritime område, siger Mikkel Sørensen, der er direktør for Frederikshavn Havn.